Tästä eteläranskalaisesta kalkkikivikaukalosta löytyi jäämiä viinihaposta. Ilmeisesti kaukaloa käytettiin 2400 vuotta sitten viinirypäleiden puristamiseen viininteon aluksi.
Tästä eteläranskalaisesta kalkkikivikaukalosta löytyi jäämiä viinihaposta. Ilmeisesti kaukaloa käytettiin 2400 vuotta sitten viinirypäleiden puristamiseen viininteon aluksi.

Etruskien esimerkki innosti keltit.

Ranskassa ilmeisesti alettiin valmistaa viiniä jo ainakin 2400 vuotta sitten. Ranskan vanhimmat tunnetut kemialliset todisteet viininteosta löydettiin vastikään maan etelärannikolta antiikinaikaisesta satamasta Montpellierin läheltä. Viinirypäleenjäämiä on noin 500 eaa. käytetyissä etruskityylisissä ruukuissa ja noin 400 eaa. käytetyssä kivisessä puristuskaukalossa. Löydöt tukevat ajatusta, jonka mukaan maailman vaikutusvaltaisin viininviljelyalue sai innostuksensa Italian etruskeilta. Näin päättelevät yhdysvaltalaiset ja ranskalaiset tutkijat artikkelissaan Pnas-lehdessä.

Biomolekulaarisen arkeologian spesialisti Patrick McGovern Pennsylvanian yliopistosta työtovereineen tutki muinaisen Lattaran satamapaikan esineistöä herkillä kemiallisilla analyyseilla. Etruskityylisistä amforoista ja eräästä kivisestä puristuskaukalosta löytyi jäämiä viinihaposta, joka on viinirypäleen tunnus. Samaa happoa esiintyy myös eräissä eksoottisissa hedelmissä, mutta niistä ei Lattarassa ollut merkkejä. Sen sijaan amfora- ja puristinhuoneista löytyi runsaasti myös näkyviä viinirypäleiden jäänteitä, kuten siemeniä ja rypäleenkuoria.

Tutkijoiden mukaan löydöt puhuvat sen puolesta, että etruskit toivat kotimaastaan amforoissa viiniä Ranskan rannikolle ja että siellä paikalliset keltit innostuivat aloittamaan myös oman viinivalmistuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viiniamforoista löytyi lisäksi merkkejä pihkasta sekä rosmariinin, basilikan ja timjamin kaltaisista yrteistä. Ehkä näillä parannettiin viinin säilyvyyttä tai lisättiin siihen lääkinnällisiä ominaisuuksia, tutkijat arvelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ranskan rannikolta viininviljely levisi myöhemmin roomalaisvalloittajien mukana Rhonea ja Reiniä pitkin keskelle Eurooppaa. Myöhempinä vuosisatoina Ranskan luostareissa kehitettiin viininvalmistus sellaiseksi taidoksi, että siitä on sittemmin ottanut oppia koko muu maailma. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla