Naiselliset kasvot siivittävät naispoliitikkoa vaalivoittoon. Kuva: ruutukaappaus Darthmouth-yliopiston videosta.
Naiselliset kasvot siivittävät naispoliitikkoa vaalivoittoon. Kuva: ruutukaappaus Darthmouth-yliopiston videosta.

Varsinkin konservatiivista äänestäjää ohjaa ulkonäkö.

Naispoliitikon menestyksen vaaleissa voi ennustaa hänen kasvonpiirteistään. Erityisesti konservatiiviset äänestäjät antavat mieluummin äänensä naisellisiksi katsotuille ehdokkaille. Tähän tulokseen päädyttiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jonka julkaisi Social Psychological and Personality Science -lehti.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että hienovaraiset maskuliiniset piirteet naisissa ja feminiiniset piirteet miehessä saavat aikaan ihmisissä epäröintiä, kun heidän pitäisi luokitella kasvot kuuluvaksi joko miehelle tai naiselle.

Darthmouth-yliopiston johtamassa tutkimuksessa mitattiin, miten kolmisen sataa koehenkilöä liikutti tietokoneen hiirtä, kun heille esitettiin poliitikkojen kasvokuvia. Koehenkilöiden tuli luokitella poliitikkoja miehiksi ja naisiksi. Poliitikot olivat osallistuneet senaatin ja kuvernöörien vaaleihin Yhdysvalloissa vuosina 1998–2010.

Koehenkilöistä kymmenesosa oli opiskelijoita, jotka suorittivat tehtävän laboratoriossa. Heiltä myös kysyttiin, äänestäisivätkö he kyseisiä poliitikkoja, joista ei annettu mitään taustatietoja. Loput 90 prosenttia koehenkilöistä teki luokittelutehtävän eri puolilla Yhdysvaltoja internetissä.

Osoittautui, että mitä enemmän ihmiset epäröivät luokittelutehtävässä eli mitä taipuvaisempia he olivat luokittelemaan naispoliitikon mieheksi, sitä epätodennäköisemmin tämä poliitikko menestyi vaaleissa. Myös laboratoriossa koetta tehneet opiskelijat äänestivät tällaisia poliitikkoja vähemmän kuin naisellisempia. Toisin sanon feminiininen naispoliitikko saa hyötyä ulkonäöstään, kun taas maskuliinisemman näköinen kärsii todennäköisemmin tappion.

Vaalimenestystä ennustavat reaktiot luokittelutehtävissä olivat vaistomaisen nopeita: ne tapahtuivat alle puolessa sekunnissa.

Vaikutus korostui nillä Yhdysvaltain alueilla, joilla äänestetään paljon konservatiiveja. Tämä käy yksiin niiden tulosten kanssa, joiden mukaan konservatiivit sietävät vähemmän epävarmuutta ja suosivat jäykempiä sukupuolirooleja.

Darthmouthin sosiaalisen kognition laboratorion video kertoo, miten koehenkilöiden sukupuoliluokituksia testattiin.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Naisellinen naisehdokas saa enemmän ääniä

Johan on taas ihmeellinen oheiskuva. Mielestäni se oikeanpuoleinen nainen on miehisemmän näköinen koska hänellä on kulmakaarissa osan matkaa miesmäistä suoraa viivaa. (Itseasiassa etäisesti erään tuntemani miehen näköinen.) Lyhyt tukka tai vanhempi ikä ei mitenkään saa tuota vasemmanpuoleista naista näyttämään mieheltä. Ihmeellisiä kliseitä. Ja konservatiivi saattaisi katsoa että se tumma nainen on lähi-idästä kotoisin, ja jättäisi äänestämättä.
Lue kommentti