Kapeaheisimato eli Taenia solium.
Kapeaheisimato eli Taenia solium.

Sian kapeaheisimato voi pesiytyä aivoihin ja muodostaa hengenvaarallisia rakkuloita.

Lapamatoja on monenlaisia, ja niitä voi saada muualtakin kuin raakana syödystä kalasta.

Tämän sai hiljattain todeta New Yorkissa asuva Rachel Palma. 42-vuotias nainen alkoi huolestua, kun hän huomasi unohtelevansa sanoja ja pudottelevansa esineitä käsistään. Päässä oli jotain vikaa, mutta mitä?

Palma hakeutui lääkärille, jossa hänen aivoistaan kaivettiin esiin lapamadon koteloitunut toukka. Tapauksesta kertoo muun muassa LiveScience -verkkosivu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Magneettikuvissa Palman aivoissa näkyi eriskummallinen muutos, joka vaikutti aivokasvaimelta. Naisten oireiden perusteella lääkärit pelkäsivät, että kyseessä olisi aggressiivinen syöpä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvaimen poistamiseksi ryhdyttiin leikkaukseen. Sitten seurasikin yllätys. Kun kirurgi pääsi käsiksi kudokseen, kasvain ei muistuttanut syöpäkudosta lainkaan, vaan enemmänkin pientä kiveä tai viiriäisenmunaa.

Klimppi asetettiin mikroskoopin alle ja siihen tehtiin viilto. Sisältä kurkisti pieni lapamato.

Palma oli saanut tartunnan sian kapeaheisimadosta eli Taenia soliumista. Suomessa se on erittäin harvinainen, mutta piinaa erityisesti kehittyviä maita ja alueita, joissa on huono hygienia. Yhdysvalloissakin sitä esiintyy.

Sian heisimato on kaikista lapamadoista kenties inhottavin.

Parhaassa tapauksessa sian heisimato toimii samoin kuin meilläkin tuttu, kalasta saatava leveäheisimato. Se asettuu kodiksi suolistoon ja alkaa siellä kasvaa ja lisääntyä itsensä kanssa suhteellisen huomaamattomasti.

Häätö hoituu matolääkkeillä. Pahemmassa tapauksessa käy kuitenkin niin kuin Palmalle. Madon munista kuoriutuu toukkia suolistossa, josta ne alkavat vaeltaa muihin kudoksiin. Hyvin usein toukat päätyvät verenkierron mukana juuri aivoihin, johon ne koteloituvat.

Ero on siinä, syökö ihminen heisimadon kystia esimerkiksi kypsentämättömän sianlihan mukana vai munia, joita voi saada esimerkiksi tartuntaa kantavan koiran ulosteista tai saastuneesta vedestä.

Loisten asiantuntija, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo on avannut sian heisimadon elinkiertoa Tiede-lehden blogissaan.

Aivoihin koteloituvat toukat voivat aiheuttaa neurologisia oireita kuten epilepsiaa ja ovat pahimmillaan hengenvaarallisia.

Palman tapauksessa kävi hyvin. Leikkauksen jälkeen nainen toipui täysin eikä tarvinnut enää jatkohoitoa. Pikemminkin hän oli iloinen siitä, että kyseessä oli ”vain” lapamato aivoissa eikä syöpäkasvain.

Ei tiedetä, mistä nainen oli tartunnan saanut. Tietojen mukaan hän ei ollut syönyt kypsentämätöntä sianlihaa eikä matkustellut riskimaissa.

New England Journal of Medicine -tiedelehdessä esiteltiin hiljattain vastaava tapaus, joka ei päättynyt hyvin.

Nuori intialaismies hakeutui lääkäriin sekavassa tilassa ja kärsi kouristuksista. Magneettikuvaus paljasti, että miehen aivot olivat täynnä madon kystia. Lisäksi niitä oli hänen silmässään ja oikeassa kiveksessä.

Tartunta oli niin paha, että lääkärit eivät voineet antaa matolääkettä. Loishäätö olisi pahentanut tulehdusta ja turvotusta aivoissa, minkä lisäksi mies olisi saattanut menettää näkönsä, kun kystia oli silmässäkin. Mitään ei ollut tehtävissä. Hoidoksi annettiin deksametasonia tulehduksen lievittämiseen ja epilepsialääkettä kouristuksiin. Mies kuoli kahden viikon päästä.

Suomessa tällaista tartuntaa ei tarvitse pelätä. Terveyskirjaston mukaan kapean heisimadon aiheuttamaa matorakkulatautia eli systiserkoosia ei ole todettu.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Juu possu aina WELL DONE... myös se maistiaispala suoraan grillistä!

Ja leikkualustan hygienia...

Miksi samaa loista ei saa esim. naudasta? Mitä yhteistä on sialla ja ihmisellä?

Vähän on väärin otsikoitu, leveä heisimato on lapamatokin kun taas siassa viihtyvä kapea heisimato ei ole.

Naudastakin voi saada heisimadon, mutta se on yleensä eri lajia, eikä pysty tunkeutumaan suolesta kudoksiin.

Lapamadon voi saada monista makeassa vedessä elävistä kaloista.

Jussipussi kertoi aikaisemmin syövänsä raakaa lihaa, madot aivoissa voisi selittää miksi kykyä itsenäiseen ajatteluun ei ole ja aina kun näkee jonkun kysymyksen, syntyy pakkomielle etsiä kaikki artikkelit netistä, missä kerrotaan mitä tahansa asiaan littyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla