Ongelmat sängyssä säteilevät koko suhteeseen. Kuva: Shutterstock
Ongelmat sängyssä säteilevät koko suhteeseen. Kuva: Shutterstock

Miehen ja naisen seksuaalisen halun epäsuhta näyttää olevan melko normaalia.

Ero puolisoiden seksin halussa kuihduttaa tyytyväisyyttä omaan avioliittoon, osoittavat yhdysvaltalaiset psykologian tutkijat.

Juuri avioliiton solmineita pareja seuranneessa tutkimuksessa huomattiin, että naisen muttei miehen halun väheneminen lisäsi molempien tyytymättömyyttä suhteeseen.

Tutkimuksen alussa pariskunnat olivat juuri menneet naimisiin. Osaa seurattiin vuoden ajan, osaa neljä vuotta. Seuranta-aikana heiltä selvitettiin seksihaluja, seksin määrää, tyytyväisyyttä suhteeseen, stressiä, masennusoireita ja saatuja lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisten seksuaaliset halut olivat alkuaankin pienemmät kuin miesten, mutta ne vähenivät entisestään avioliiton kuluessa. Miesten halut pysyivät keskimäärin samalla tasolla koko ajan huolimatta siitä, oliko pariskunta saanut lapsen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsen saanti osittain selitti naisten seksihalujen hiipumista muttei kokonaan. Naisilla halu väheni myös lapsettomissa pariskunnissa.

”Lasten saanti ei näytä olevan pää- tai ainoa syy sukupuolten erilaiselle seksuaalisen halun vähenemiselle”, sosiaalipsykologian professori James McNulty ja kumppanit päättelevät tutkimuksessaan.

Floridan osavaltionyliopiston tutkijat kysyivät osallistujilta seksuaalisesta halusta ylipäänsä sekä omaan puolisoon kohdistuvasta halusta. Molemmilla mittareilla naisen halut hiipuivat ja miesten pysyivät ennallaan neljän vuoden avioelämän aikana.

Naisen halun vähetessä sekä naisen että miehen tyytymättömyys avioliittoon kasvoi.

Syysuhde oli juuri tämä eikä se, että ensin olisi tullut tyytymättömyys. Pariskuntien seurannasta saattoi nähdä, että seksihalujen väheneminen ennusti myöhempää tyytymättömyyttä eikä päinvastoin.

Tarkempi analyysi osoitti, että naisen halun väheneminen näyttää johtavan molemmilla seksuaaliseen tyytymättömyyteen. Tämä puolestaan kasvattaa tyytymättömyyttä itse suhteeseen.

Yllättävältä voi vaikuttaa se, että naisen halun väheneminen ei kuitenkaan vähentänyt seksikertoja. Toisin sanoen jotkut naiset ilmeisesti harjoittivat miehensä kanssa seksiä vaikkei se heitä haluttanut.

Tämä saattaa tutkijoiden mukaan heikentää molempien aviopuolisoiden tyytyväisyyttä seksielämäänsä.

Syytä naisten ja miesten seksihalujen erkanemiseen tutkimus ei selvittänyt. Tutkijat kuitenkin pohtivat evoluutiopsykologista selitystä sille, miksi naisen halu hiipuu.

Naisen seksuaalista aktiivisuutta voi näet pitää vireillä pyrkimys varmistaa miehen sitoutuminen paitsi suhteeseen myös lasten hoitamiseen. Kun avioliiton myötä miehen sitoutuminen on varmistunut, halulle ei ole enää samanlaista tarvetta kuin suhteen alussa.

Mahdollinen on myös kulttuuriin liittyvä selitys. Kenties naiset mukautuvat stereotypiaan, jonka mukaan naiset haluavat seksiä vähemmän kuin miehet.

Oli miten oli, tutkijat uskovat pariskuntien hyötyvän sen tiedostamisesta, että miehen ja naisen seksuaalisen halun epäsuhta on aika normaalia.

Epäsuhta voi silti kiristää tunnelmaa suhteessa, ja silloin tilanteeseen voi hakea apua vaikka pariterapiasta.

Tutkimuksen julkaisi Annals of Sexual -tiedelehti. Sen ennakkoversion voi lukea Researchgate-palvelusta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32921

Keijona kirjoitti:
Onhan se yksivioisuuskin  paradoksi monessamielessä,  "ei kulli kulu mutta pillu venyy"

En ihmettele, ettei kulli liikaa kulu, jos katkera ukonrähjä paasaa päivät pitkät tuollaista naisvihamielistä (ja yleisestikin ihmisvihamielistä) paskaa.

Kornikoni
Seuraa 
Viestejä2

Ei kyllä pidä paikkaansa monestikaan. Oma kokemus ja tuttavien kokemukset puhuvat aivan päinvastaista. Eli miehen halut vähenevät tai loppuvat kokonaan. Ja vastoin sukupuolikliseitä miehellä on "pää kipeä" tai "väsyttää". Tällä kommentilla haluan nostaa esiin sen että molemmat sukupuolet voivat parisuhteessa olla haluttomia ja haluta enemmän. Voikin olla että seksin laatu ja ihmisten yhteensopivuus onkin ratkaiseva tekijä eikä sukupuoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla