Naisen ja miehen pituusero ei haittaa kanssakäymistä. Kuva: Wikimedia Commons.
Naisen ja miehen pituusero ei haittaa kanssakäymistä. Kuva: Wikimedia Commons.

Suomalaistutkijat löysivät geenimekanismin, joka lyhentää ihmistä.

Sukupuolten välisiä eroavaisuuksia voi etsiä x-kromosomista, koska niitä on naisella kaksi ja miehellä vain yksi. Nyt suomalaistukijat kansainvälisine työtovereineen tekivätkin kromosomista miesten ja naisten pituuseroa selittävän löydön.

Tutkijat lukivat hyvin tarkasti läpi lähes 25 000 x-kromosomia, jotka olivat peräisin pääasiassa suomalaisilta koehenkilöiltä. Tavoitteena oli etsiä geenimuotoja, jotka osaltaan selittäisivät painoindeksin, pituuden, verenpaineen ja veren rasva-arvojen periytymistä sekä näihin liittyvien sukupuolierojen syitä.

Kromosomin kartoituksessa löytyi pituutta säätävä geenimuoto, joka vaikuttaa naisella enemmän kuin miehellä. Kyseinen geenimuoto vauhdittaa toisen, itm2a-nimisen geenin toimintaa. Mitä aktiivisemmin tämä geeni toimii, sitä lyhyemmäksi ihminen jää.

Normaalisti soluissa toimii mekanismi, joka hiljentää lähes kokonaan toisen naisen kahdesta x-kromosomista. Osoittautui kuitenkin, että pituuteen vaikuttava itm2a on yksi harvoista geeneistä, joita hiljentämismekanismi ei vaimenna. Koska geenin molemmat kopiot pysyvät aktiivisina, naisilla syntyy enemmän lyhyemmäksi jättävää geenituotetta.

Geenimuoto selittää yhdestä kahteen prosenttia naisten ja miesten välisestä pituuserosta. Vaikutus on pieni mutta merkitsevä.

Lyhyysgeenin lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin myös insuliinin paastoarvoon liittyvä muutos sekä toinenkin pituuteen vaikuttava geenimuoto. Näissä ei kuitenkaan havaittu sukupuolieroja.

Tutkimus julkaistiin Plos Genetics -tiedelehdessä, ja siitä kertoi myös Helsingin yliopiston tiedote.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Naisen kaksi x-kromosomia selittää pituuseroa mieheen

Mitäpä erityistä hyötyä naisen pituudesta olisikaan, koska niin kauan kuin naisella ei ole merkittävästi lihasmassaa ja "räjähtävää voimaa" hän tuskin pärjäisi yksin petoja vastaan tapellessa (jos sitten edes mieskään, jos aseena on vain kivikirves tai ei mitään). Turha haaskata energiaa hujoppikehoon, varsinkin jos pitää jakaa ravinto jälkeläisen eli sikiön kanssa. Pituus miehessä sensijaan voi olla merkki energiaa uhkuvasta kehosta (hyvin ruokituista lapsista kasvaa vanhempiaan kookkaampia...
Lue kommentti