Naisen ja miehen pituusero ei haittaa kanssakäymistä. Kuva: Wikimedia Commons.
Naisen ja miehen pituusero ei haittaa kanssakäymistä. Kuva: Wikimedia Commons.

Suomalaistutkijat löysivät geenimekanismin, joka lyhentää ihmistä.

Sukupuolten välisiä eroavaisuuksia voi etsiä x-kromosomista, koska niitä on naisella kaksi ja miehellä vain yksi. Nyt suomalaistukijat kansainvälisine työtovereineen tekivätkin kromosomista miesten ja naisten pituuseroa selittävän löydön.

Tutkijat lukivat hyvin tarkasti läpi lähes 25 000 x-kromosomia, jotka olivat peräisin pääasiassa suomalaisilta koehenkilöiltä. Tavoitteena oli etsiä geenimuotoja, jotka osaltaan selittäisivät painoindeksin, pituuden, verenpaineen ja veren rasva-arvojen periytymistä sekä näihin liittyvien sukupuolierojen syitä.

Kromosomin kartoituksessa löytyi pituutta säätävä geenimuoto, joka vaikuttaa naisella enemmän kuin miehellä. Kyseinen geenimuoto vauhdittaa toisen, itm2a-nimisen geenin toimintaa. Mitä aktiivisemmin tämä geeni toimii, sitä lyhyemmäksi ihminen jää.

Normaalisti soluissa toimii mekanismi, joka hiljentää lähes kokonaan toisen naisen kahdesta x-kromosomista. Osoittautui kuitenkin, että pituuteen vaikuttava itm2a on yksi harvoista geeneistä, joita hiljentämismekanismi ei vaimenna. Koska geenin molemmat kopiot pysyvät aktiivisina, naisilla syntyy enemmän lyhyemmäksi jättävää geenituotetta.

Geenimuoto selittää yhdestä kahteen prosenttia naisten ja miesten välisestä pituuserosta. Vaikutus on pieni mutta merkitsevä.

Lyhyysgeenin lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin myös insuliinin paastoarvoon liittyvä muutos sekä toinenkin pituuteen vaikuttava geenimuoto. Näissä ei kuitenkaan havaittu sukupuolieroja.

Tutkimus julkaistiin Plos Genetics -tiedelehdessä, ja siitä kertoi myös Helsingin yliopiston tiedote.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Naisen kaksi x-kromosomia selittää pituuseroa mieheen

Mitäpä erityistä hyötyä naisen pituudesta olisikaan, koska niin kauan kuin naisella ei ole merkittävästi lihasmassaa ja "räjähtävää voimaa" hän tuskin pärjäisi yksin petoja vastaan tapellessa (jos sitten edes mieskään, jos aseena on vain kivikirves tai ei mitään). Turha haaskata energiaa hujoppikehoon, varsinkin jos pitää jakaa ravinto jälkeläisen eli sikiön kanssa. Pituus miehessä sensijaan voi olla merkki energiaa uhkuvasta kehosta (hyvin ruokituista lapsista kasvaa vanhempiaan kookkaampia...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä