Olisiko kuvan hurrikaanin nimeäminen Katrinan sijaan vaikkapa Karliksi pelastanut ihmishenkiä? Kuva: NOAA, Wikimedia Commons.
Olisiko kuvan hurrikaanin nimeäminen Katrinan sijaan vaikkapa Karliksi pelastanut ihmishenkiä? Kuva: NOAA, Wikimedia Commons.

Tulevan myrskyn nimi vaikuttaa ihmisten arvioon siitä, miten vaaralliseksi hurrikaani äityy.

Meteorologit antavat hurrikaaneille ihmisten nimiä, jotta kansalaisten olisi helpompi omaksua ja muistaa hirmumyrskyyn liittyviä turvallisuusohjeita. Nimeämisellä näyttää olevan myös epätarkoituksenmukaisia sivuvaikutuksia, osoittaa Pnasin julkaisema tutkimusartikkeli.

Sukupuolitetun nimen antaminen hurrikaanille herättää myös sukupuolitettuja odotuksia sen ankaruudesta, tutkimusryhmä toteaa. Tämä voi osaltaan vähentää ihmisten halukkuutta suojautua naisiksi nimetyiltä myrskyiltä.

Tutkijat Kiju Jung, Sharon Shavitt, Madhu Viswanathan ja Joseph Hilbe analysoivat kuolonuhrien määrän 94 hirmumyrskyssä, jotka riehuivat Yhdysvalloissa vuosina 1950–2012. He panivat merkille, että naisiksi nimetyt rajut hurrikaanit olivat vaatineet enemmän uhreja kuin yhtä voimakkaat miesten nimillä varustetut myrskyt.

Seuraavaksi tutkimusryhmä selvitti myrskyn nimen merkitystä koeasetelmilla, joissa koehenkilön piti arvioida kuvitteellisen hurrikaanin vaarallisuutta satelliittikuvan tai sääkartan perusteella. Koehenkilöt ennustivat kuvan myrskystä vaimeampaa ja vaarattomampaa, jos se oli nimetty naisen eikä miehen nimellä. Ihmiset olivat myös hanakampia noudattamaan vapaaehtoista evakuointikehotusta tapauksissa, joissa kuvan hurrikaani esiteltiin miehen nimellä.

Hurrikaaneja on nimetty naisten mukaan Yhdysvalloissa toisesta maailmansodasta lähtien, kun armeijan meteorologit ottivat sen tavakseen. Miesten nimiä myrskyille on annettu 1970-luvun lopulta alkaen.