Romantiikan markkinoilla naiset ja miehet painottavat osin eri asioita. Evoluutiopsykologien näkemys vahvistui uudessa tutkimuksessa. Kuva: Getty Images
Romantiikan markkinoilla naiset ja miehet painottavat osin eri asioita. Evoluutiopsykologien näkemys vahvistui uudessa tutkimuksessa. Kuva: Getty Images

Miehet painottavat enemmän kumppanin ulkonäköä, naiset varallisuutta myös tasa-arvoisissa maissa.

Voisi luulla, että tasa-arvo tekee naisista ja miehistä entistä samanlaisempia. Tutkimuksista paljastuu kuitenkin päinvastainen kuva. Sitä on sanottu tasa-arvon paradoksiksi.

Paradoksi piilee siinä, että tasa-arvoisissa yhteiskunnissa sukupuolten asenteet, mieltymykset, persoonallisuuden piirteet ja koulutusvalinnat eroavat enemmän toisistaan kuin epätasa-arvoisissa maissa.

Tasa-arvoinen yhteiskunta ei myöskään näytä vaikuttavan siihen, mihin miehet ja naiset ihastuvat vastakkaisessa sukupuolessa. Vanhat stereotypiat jylläävät yhtä lailla tasa-arvoisissa kuin sukupuolirooleiltaan perinteisemmissä maissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se selvisi skotlantilaisen Glasgowin yliopiston tutkimuksessa, jonka esiversion tutkijat ovat julkaisseet Psyarxivissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden laatiman, kumppaniin kohdistuvia toiveita luotaavan testin teki runsaat 900 miestä ja 2350 naista. Keskimäärin 24-vuotiaat testin tekijät edustivat 36 maata erilaisista kulttuureista ja eri puolilta maailmaa. Suomalaisiakin oli mukana.

Testeissä pyydettiin ihmisiä arvioimaan neliportaisella asteikolla, miten tärkeinä he pitävät mahdollisen kumppaninsa koulutustasoa, uskontoa, ulkonäköä, älyä, kunnianhimoa, hyviä kotitaloustaitoja, tuloja ja useita muitakin ominaisuuksia.

Pohjimmiltaan tutkijoita kiinnosti vain se, mitä osallistujat vastasivat ulkonäköä, tuloja ja kotitaloustaitoja koskeviin kysymyksiin.

Aiempien tutkimusten mukaan miehet korostavat naisia enemmän kumppanin ulkonäköä ja naiset kumppanin varallisuutta tai kykyä tienata hyvin. Naiset hyväksyvät herkemmin puutteet ulkonäössä, jos miehellä on hyvä palkka.

Evoluutiopsykologit pitävät näitä synnynnäisinä taipumuksina, jotka perustuvat evoluutiossa kehittyneisiin lisääntymisstrategioihin.

Miehet voivat levittää geenejään helpommin kuin nainen, jolla on raskaus ja synnytys hoidettavanaan. Siksi miehillä ja naisilla painottuvat eri asiat, kun he etsivät kumppania vierelleen.

Toiset tutkijat sen sijaan korostavat, että miesten ja naisten mieltymyksiä muovaa yhteiskunnallinen ympäristö, jossa he elävät.

Ajatuksena lisäksi on, että tasa-arvoisempi kulttuuri vähentäisi sukupuolten eroja siinä, mitä he toivovat kumppaniltaan.

Uuden tutkimuksen tulokset vahvistavat evoluutiopsykologien näkemystä. Miehet edelleen painottivat keskimäärin enemmän ulkonäköä ja naiset hyviä tuloja.

”Nämä sukupuolierot olivat voimakkaita”, tutkijat kirjoittavat.

Tulos oli sama YK:n tasa-arvoindeksin mukaan tasa-arvoisissa kuin epätasa-arvoisissa maissa.

Kotitaloustaidoilla kuten kokkaustaidoilla oli yhtä paljon tai vähän merkitystä molemmille sukupuolille.

Skotlantilaisten tutkimus ei ole vielä käynyt läpi tieteellistä laaduntarkistusta eli kollegojen vertaisarviointia, joten raportti ei ehkä ole vielä lopullinen versio.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä86

Ehkä ei tulisikaan pyrkiä täyteen tasa-arvoon ja tasapäistämiseen, ihmisten erilaisuus on rikkaus. Olkoon myös naiset ja miehet erilaisia.

  • ylös 13
  • alas 13

ThiNguyen kirjoitti:
Ehkä ei tulisikaan pyrkiä täyteen tasa-arvoon ja tasapäistämiseen, ihmisten erilaisuus on rikkaus. Olkoon myös naiset ja miehet erilaisia.

No olkoon nyt... Tosin vaikeaa tulee "tasapäistämisestä" pahimmillakin tasapäistäjillä, kun tehtävänanto on esim. "lisäänny ja ruoki jälkeläisesi" tai vaikka "kusaise aidan yli"...

Sisältö jatkuu mainoksen alla