Kruunun tai vastaavan arvomerkin kaltainen diadeemi löydettiin La Almoloyasta haudasta. Se on tehty hopeasta. Kuva on Barcelonan yliopiston tutkimuksesta. Kuva: J.A. Soldevilla
Kruunun tai vastaavan arvomerkin kaltainen diadeemi löydettiin La Almoloyasta haudasta. Se on tehty hopeasta. Kuva on Barcelonan yliopiston tutkimuksesta. Kuva: J.A. Soldevilla

Moni tutkija on olettanut, että miehet hallitsivat pronssikauden sotaisia yhteiskuntia. Siksi arvoesineiden kanssa haudatut naiset ovat tutkimuksissa jääneet vaimon asemaan.

Pronssikauden valtakunta saattoi olla myös naisten hallitsema, selviää tuoreesta espanjalaisesta tutkimuksesta.

Arkeologit löysivät palatsimaiseen rakennukseen haudatun naisen, jonka jäänteiden joukosta löytyi hopeinen kruunu ja muita arvokkaita esineitä. Tutkijoiden mukaan arvoesineet voivat viitata siihen, että nainen toimi yhteiskuntansa alueellisena hallitsijana.

Naisen jäännökset löydettiin Espanjasta alueelta, joka tunnettiin pronssikaudella El Argarin kaupunkivaltiona. Se hallitsi Pyreneiden niemimaan kaakkoisosia vuosina 2200–1550 ennen ajanlaskun alkua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Antiquity-tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löydös tehtiin vuonna 2014, kun Barcelonan autonomisen yliopiston arkeologit tutkivat korkealle kalliolle rakennettuja raunioita La Almaloyan arkeologisilla kaivauksilla.

Alueelta löytyi useita kudontavälineitä ja -materiaaleja, joten tutkijat päättelivät, että kyseessä oli tärkeä tekstiilintuottaja ja luultavasti myös paikallinen vaurauden ja hallinnon keskittymä.

Raunioiden joukossa oli suuri halli, jonka seinämillä oli rivissä kivisiä tuoleja. Rakennuksesta ei löytynyt arkisia esineitä, kuten työkaluja, astioita tai merkkejä ruuasta, eikä uskonnollisiin seremonioihin liittyviä esineitä.

Tutkijat päättelivät, että kyseessä oli palatsi tai hallinnollinen rakennus.

Rakennuksen alta paljastui hautakammio, jossa oli kahden ihmisen luita, miehen ja naisen.

Luiden iänmäärityksen perusteella he olivat kuolleet noin 1 650 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Mies oli kuollessaan 35–40-vuotias ja nainen 25–30-vuotias. Kuolinsyytä ei voitu varmistaa, sillä luista ei löytynyt merkkejä kuolettavista vammoista.

Dna-testit paljastivat, etteivät mies ja nainen olleet sukua toisilleen. Tutkijat päättelivät heidän olleen pariskunta, sillä lähistöltä löytyi myös heidän pienen lapsensa hauta.

Poikkeuksellisen hautakammiosta tekivät löytyneet rikkaudet. Miehellä oli kuparinen rannekoru ja kultaiset korvakorut, mutta arvokkaimmat aarteet löytyivät naisen luiden ympäriltä.

Hänellä oli käsissään useita hopeakoruja ja sormuksia, kaulassaan helmillä koristeltu koru ja päässään hopeinen kruunu.

Esineet viittaavat siihen, että pariskunta kuului palatsin eliittiin. Miehen kädessä oli tikari, ja hänen luistaan löytyi ratsastukseen liittyviä vammoja. Niinpä hänen arveltiin olevan sotilas.

Esineiden perusteella nainen oli pariskunnasta selvästi korkea-arvoisempi. Tutkijoiden mukaan hän saattoi olla jopa El Argarin alueellinen hallitsija.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun arkeologit ovat löytäneet pronssikauden Euroopasta ylellisesti koristeltuja naisten hautoja.

Samalta alueelta Espanjasta on löydetty aikaisemmin jopa neljä naista, joiden jäänteiden mukana oli haudattu samantyyppinen hopeakruunu.

Moni arkeologi ja historioitsija on olettanut, että pronssikauden sotaisat yhteiskunnat olivat nimenomaan miesten hallitsemia. Siksi arvoesineiden kanssa haudattujen naisten on ajateltu olevan uskonnollisia esikuvia tai hallitsijoiden ja sotureiden vaimoja.

”Mutta mitä jos he itse olivatkin taloudellisia ja poliittisia johtajia?” kysyy tutkimusta johtanut arkeologi Roberto Risch Science-lehdessä.

Hän muistuttaa, ettei pelkkien arvoesineiden perusteella voi varmistua palatsin alle haudatun naisen valta-asemasta. Löydös voi silti muuttaa käsitystä siitä, millaiseen asemaan naiset ovat voineet yltää.

syytinki
Seuraa 
Viestejä11091

Vähän oudostuttaa, että mokomaa vatkataan, että voiko prossikaudella nainen olla pomona.

Niin pitkälle, kun tunnettua historiaa riittää, putkahtelee tömäköitä naishallitsijoita (en tarkoita Halosta tai Marinia). Ei ole mitää syytä olettaa, etteikö nuita olisi ollut pronssikaudellakin. Kehtaan lisäksi väittää, että oli jo kivikaudellakin.

MooM
Seuraa 
Viestejä17410

Käyttäjä23956 kirjoitti:
Kullan ja korujen määrälläkö se määritellään kuka on hallitsija?
Logiikka ontuu.
Naiset on kautta aikojen koristautuneet koruihin.
Siltä pohjalta ei voi tehdä ainuttakaan johtopäätöstä, paitsi ehkä sen että jollakulla on ollut rahaa ne helyt maksaa, usein miehellä.

Tuosta aloituksen jutusta en tiedä, mutta esimerkiksi viikinkiajalta ja sitä edeltäneeltä germaanikulttuurin ajalta (käytännössä jostain mutama sata vuotta ajanlaskun alun jälkeen n. tuhatluvulle) on löydetty hautoja, joissa on tyypilliset korkean sotapäällikön vermeet mukana, siis aseita, hevosia jne.  Sotapäällikkö oli usein samalla myös hallitsija. Vasta viimeaikoina on tutkittu tarkemmin niitä ihmisiä ja huomattu, että osa on naisia. Aiemmin oletettiin automaattisesti, että ne ovat miehiä.

Mistään systemaattisesta naisvallasta ei ollut kyse, vaan siitä, että sotapäälliköksi ja korkeimpaan valtaan pystyi nousemaan myös naisia. Ihan sama kuin myöhemmin kuningattarien kanssa Euroopan hoveissa. Osa heistä oli pelkkiä keulakuvia (kuten mieshallitsijoistakin), mutta osa hallitsi ihan oikeasti, jopa despoottisesti. 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Sisältö jatkuu mainoksen alla