Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Miehet olivat naisia tyytymättömämpiä ulkonäköönsä, mikäli mittarina oli lihaksikkuus.

Ihmiset ovat entistä pulskempia, mutta naiset eivät ole niin kriittisiä ulkomuotonsa suhteen kuin ennen. Miehissä vastaavaa muutosta ei ole, ovat yhdysvaltalaiset tutkijat huomanneet.

Maailma lihoo. Kymmenen vuoden päästä jo joka viides aikuinen on lihava.

Tästä huolimatta naiset ovat paremmin sinut painonsa kanssa kuin ennen, havaitsivat asiaa tutkineet yhdysvaltalaiset tutkijat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

“Vaikka naiset ovat säännönmukaisesti tyytymättömämpiä kehoonsa kuin miehet, tyytymättömyys on 31 vuodessa lientynyt”, tutkija Bryan Karazsia Woosterin yliopistosta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1990-luvulla ennustettiin, että kävisi toisin. Tuolloin kilojaan karsastavien naisten määrä oli nimittäin kasvussa.

Karazsia kollegoineen kartoitti ihmisten mielipiteitä kehostaan ja niiden muutoksia aihetta ruotineen yli 250 tutkimuksen avulla. Katsaus kattoi yli sadantuhannen miehen ja naisen näkemykset vuosilta 1981–2012.

Naisten tyytyväisyys vaa’an lukemaan koheni tuona aikana, miesten sen sijaan pysyi samana.

Koska miesten kehon pulmat eivät välttämättä liity painoon vaan lihaksiin, tutkijat tekivät myös toisen meta-analyysin. Siinä käytiin läpi 81 tutkimusta, joihin osallistui 23 000 ihmistä 14 vuoden aikana.

Paljastui, että miehet olivat naisia tyytymättömämpiä ulkonäköönsä, mikäli mittarina oli lihaksikkuus. Tämän seikan suhteen näkemykset eivät ole juuri muuttuneet.

Aineistoissa oli mukana myös eurooppalaisia.

“Otoksessa ei valitettavasti ollut tutkimuksia Suomesta, mutta Ruotsista ja Norjasta oli”, Karazsia kertoo. Maailmankolkka tai ihmisen ikä ei vaikuttanut tuloksiin, hän sanoo.

“Uskon, että tutkimus pätee myös Suomen sosiokulttuurisiin muutoksiin, siinä määrin kuin eurooppalaiset suuntaukset ovat samanlaisia kuin Suomessa”, Karazsia arvelee.

Tutkijat myöntävät hieman hämmästyneensä tuloksista.

“Yhdysvalloissa, missä useimmat läpikäymämme tutkimukset on tehty, ihmiset ovat fyysisesti suurempia kuin koskaan ennen. Yli kaksi kolmasosaa amerikkalaisista aikuisista on ylipainoisia tai lihavia. Olisi siis voinut odottaa, että nyrpeys kehonkuvasta olisi lisääntymässä. Vaan asia olikin päinvastoin”, Karazsia toteaa.

Hän sanookin olevansa varovaisen toiveikas sen suhteen, että sosiaalinen paine olla tietynkokoinen tai -mallinen hälvenisi. Muutosta ovat hänen mukaansa edistäneet muun muassa medioissa esiintyvät roolimallit. Ne eivät enää taivu perinteisiin hoikkuuden vaatimuksiin.

Karazsia esitteli tuloksiaan Amerikan psykologisen seuran vuosikokouksessa Denverissä Coloradossa. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla