Nuoret naiskuljettajat noudattavat liikennesääntöjä paremmin kuin samanikäiset miehet. Heille sattuu myös vähemmän onnettomuuksia, vaikka ajomäärä ja ajo-olosuhteet otetaan huomioon. Tämä käy ilmi psykologian maisterin Sirkku Laapotin huomenna Turun yl...

Nuoret naiskuljettajat noudattavat liikennesääntöjä paremmin kuin samanikäiset miehet. Heille sattuu myös vähemmän onnettomuuksia, vaikka ajomäärä ja ajo-olosuhteet otetaan huomioon. Tämä käy ilmi psykologian maisterin Sirkku Laapotin huomenna Turun yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta, jonka tulokset tukeutuvat laajoihin kyselyaineistoihin, vakuutusyhtiöiden liikenneonnettomuustietoihin sekä ajokorttirekisterin tietoihin.

Tutkimuksessa havaittiin eroja nuorten naisten ja miesten suhtautumisessa liikenneturvallisuuteen sekä ajamisen määrässä, tarkoituksessa ja olosuhteissa. Naiset käyttävät autoa tyypillisesti asiointiajoihin taajamissa, kun taas nuoret miehet suhaavat huvin vuoksi. Kaiken kaikkiaan naiset ajavat vähemmän, vain noin puolet miesten määrästä.

Ajoneuvon hallinta liukkailla ei ole naisten vahvuus, mutta he pitävät autonsa visusti tiellä kuivalla kelillä. Sen sijaan 40 prosenttia miesten kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattuu hyvissä olosuhteissa, humalassa ja suurella tilannenopeudella. Naisten kömmähdykset ovat suhteellisen harmittomia, lähinnä peruutuskolareita parkkipaikoilla. Naisten ajotapa ei ole myöskään "miehistynyt" viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana. He suhtautuvat edelleen myönteisemmin liikenneturvallisuuteen kuin miehet ja naisten onnettomuudet ovat yhä tyypillisiä naisten onnettomuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla