Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Naisten ja miesten tuloeroja selittää se, että nainen tahtoo varmat tulot.

Naisten ja miesten palkkaeroja selittää osaltaan se, että miehet tarttuvat tulospalkkaukseen huomattavasti hanakammin kuin riskejä välttelevät naiset, väittää Bonnin yliopiston ja IAZ-instituutin tutkimus.

Palkkavalintaa ja työtehoa testattiin koesarjalla, jossa 119 miestä ja 121 naista ratkoi kertolaskuja. Osallistujat saivat valita etukäteen, millaisen palkan tehtävistä halusivat. Valittavana oli joko seitsemän euron kiinteä palkkio tai 20 senttiä jokaisesta oikein lasketusta tehtävästä. Kolmas vaihtoehto oli kaksinkamppailu, jossa vastustaja valittaisiin sattumanvaraisesti. Se joka ratkaisisi enemmän laskuja oikein saisi 20 euroa, ja vastustaja jäisi nuolemaan näppejään.

"Vain 44 prosenttia naisista valitsi tulospalkkauksen, vaikka moni heistä olisi tienannut sen avulla enemmän. Sen sijaan miehistä 68 prosenttia valitsi suoritukseen sidotun maksun", summaa professori Armin Falk koetuloksia. Työteho oli tulokseen sidotuissa vaihtoehdoissa parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Falk kollegoineen kartoitti myös koehenkilöiden persoonallisuuspiirteitä kuten riskinottoa, omien kykyjen arviointia ja egoismia. "Ilmeni, että miehet ovat alttiimpia ottamaan riskejä. Tämä selittää ainakin osin, miksi naiset valitsevat mieluummin pienen, mutta varman palkan." Kaksinkamppailun valinneet kokelaat osoittautuivat egoistisemmiksi ja riskihakuisemmiksi kuin muut. "Heillä oli myös taipumus yliarvioida kykyjään", Falk toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Falkin mukaan palkan muoto vaikuttaa selvästi siihen, mikä työpaikka ketäkin kiinnostaa. Se näkyy myös työvoiman rakenteessa. Esimerkiksi Saksassa 33 prosenttia kaikista naisista työskentelee julkisisen sektorin ammateissa, missä palkka on kiinteä – ja pieni. Miehistä vain 21 prosenttia on näissä töissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla