Yhteisen köyden vetäminen voi sujua takkuisemmin naisilta kuin miehiltä. Kuva: Wikimedia Commons
Yhteisen köyden vetäminen voi sujua takkuisemmin naisilta kuin miehiltä. Kuva: Wikimedia Commons

Miesten välistä yhteistoimintaa arvoero ei kilpistä.

Naiset usein leimataan sovitteleviksi ja miehet hyökkääviksi, mutta toisaalta miehet saattavat naisia paremmin sopeutua sekalaisiin saman sukupuolen porukoihin. Eriarvoiset miehet näyttävät tosiaan työskentelevän yhdessä mieluummin kuin eriarvoiset naiset, osoittaa yhdysvaltalais-kanadalainen tutkimus, jonka julkaisi Current Biology -lehti.

Joyce Benenson Harvardin yliopistosta ja kollegat kartoittivat psykologian professorien ja apulaisprofessorien yhteistyötä 50 yhdysvaltalaisessa ja kanadalaisessa tutkimuslaitoksessa. Mittarina he käyttivät sitä, miten usein samassa tutkimusjulkaisussa esiintyi kenenkin nimi.

Sekä nais- että miespuoliset professorit julkaisivat samaa sukupuolta olevien toisten professorien kanssa keskimäärin yhtä usein. Sen sijaan eroja näkyi professorien ja apulaisprofessorien yhteisjulkaisuissa. Miespuoliset professorit ja apulaisprofessorit julkaisivat tutkimuksiaan yhdessä useammin ja naispuoliset harvemmin kuin mitä pelkkä sattuma selittäisi.

Tutkimuksesta ei käy ilmi, johtuuko naisten yhteistyövajaus professorien vai apulaisprofessorien toiminnasta. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että aiemminkin on osoitettu alempiarvoisten naisten saattavan tuntea epämukavaksi tehdä yhteistyötä ylempiarvoisten kanssa.