Suomalaistutkimuksessa mitattiin aika alastomuuden näkemiselle. 

Paljas pinta kiihdyttää aivot nopeaan tiedonkäsittelyyn. Mitä vähemmän vaatetta, sitä nopeammin näköjärjestelmä toimii, osoittivat Tampereen yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat.

Tutkimuksessa koehenkilöille esitettiin kuvia miehistä ja naisista joko normaaleissa arkivaatteissa, uimapuvuissa tai alastomina. Samanaikaisesti heiltä mitattiin näkemiseen liittyviä herätevasteita aivosähkökäyrästä. Menetelmällä voidaan tutkia näköhavainnon käsittelyn varhaisvaiheita.

Kävi ilmi, että aivot käsittelevät jo alle 0,2 sekunnissa alastomia vartaloita esittäviä kuvia tehokkaammin kuin vaatetettujen vartaloiden kuvia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivot reagoivat kaikkein voimakkaimmin, kun koehenkilöt näkivät alastomia vartaloita ja toiseksi voimakkaimmin, kun he näkivät kuvia ihmisiä uimapuvuissa. Vähiten aivoja sytyttivät kuvat täysin puetuista vartaloista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miesten aivot valpastuivat enemmän naisia esittävistä alastonkuvista kuin miehiä esittävistä. Sen sijaan naisilla tällaista sukupuolivaikutusta ei havaittu.

Tulokset osoittavat, että seksuaalisesti kiihdyttäviä signaaleita käsitellään tehostetusti. Myös koehenkilöiden itsearvioinnit sekä kuvien katsomisen aikana tehdyt autonomisen vireystilan mittaukset osoittivat, että alastonkuvat virittävät vaatekuvia enemmän.

Tutkijoiden mukaan seksuaalisten signaalien nopea käsittely palvelee osaltaan lisääntymistä ja varmistaa mahdollisten seksuaalikumppanien tehokkaan havaitsemisen ympäristöstä.

Tutkimus julkaistiin PLoS ONE -tiedelehdessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla