Sinkkioksidista atomi atomilta kasvatettu sauvan muotoinen laser on läpimitaltaan vain 20-150 nanometriä eli pyöreästi tuhannesosa hiuksen paksuudesta. Kalifor...

Sinkkioksidista atomi atomilta kasvatettu sauvan muotoinen laser on läpimitaltaan vain 20-150 nanometriä eli pyöreästi tuhannesosa hiuksen paksuudesta. Kalifornian yliopistossa Berkeleyssa tehty laser lähettää ultraviolettisäteilyä.

Oikeastaan kyse on todellisesti laserien rykelmästä, sillä alustalle kasvaa sinkkioksidikiteitä kuin harjasmetsää. Harjaksen pituudeksi riittää millimetrin sadasosa. Yläpäähän muodostuu täsmälleen harjaksen poikkisuunnassa oleva pinta, joka toimii peilin tavoin ja saa valonsäteen kulkemaan harjaksessa edestakaisin. Se puolestaan on välttämätön ehto lasertoiminnan käynnistymiselle.

Työryhmään kuuluva kemian professori Peidong Yang arvelee, että ultraviolettialueella toimivia nanolasereita voidaan tulevaisuudessa käyttää tietotekniikassa lukemaan levyn pinnalta hyvin tiheään pakattuja bittejä.

Silmä ei näe ultraviolettisäteilyä mutta eipä silmällä näe nanolaseriakaan, sillä sen paksuus on näkyvän valon aallonpituutta verrattomasti pienempi.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla