Säteily kiertää näkymättömyysviitan. Kuva Science/J Pendry
Säteily kiertää näkymättömyysviitan. Kuva Science/J Pendry

Prototyyppi tekee kohteen huomaamattomaksi.

Amerikkalaistutkijat ovat onnistuneet valmistamaan ensimmäisen "näkymättömyysviitan" aikaisemmin tänä vuonna julkaistujen teoreettisten piirustusten perusteella.

Näemme ympäristön kohteet vain siksi, että näköaistimme havaitsee niiden lähettämän tai niistä heijastuneen valon. Jos esineestä tulevan valon pääsy silmiimme estetään ja jos siihen takaapäin osuva valo saadaan ohjattua esineen ympäri, se muuttuu näkymättömäksi.

Englannisssa työskentelevä professori John Pendryn ja kumppaneiden suunnitteleman näkymättömyysviitan periaate onkin yksinkertainen. Pallomainen suoja kanavoi valon sisällään olevan kohteen ympäri. Tämän mahdollistavat keinotekoiset metamateriaalit, joiden rakenne taittaa säteilyä uudella tavalla. Tiede-lehti uutisoi viitan periaatteen numerossa 5.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tiedote kertoo, että David Smith työtovereineen on toteuttanut Pendryn idean. Tutkimusryhmä rakensi säteilyä ohjaavan suojan samankeskeisistä metamateriaalirenkaista. Jos silmäsi havaitsisivat mikroaaltoja, näkisit renkaiden keskelle asetetusta esineestä vain aavistuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinpä niin, näkymättömyysviitta ei ole täydellinen. Se ei kätke esinettä aivan kokonaan. Lisäksi se toimii vain kaksiulotteisena peittona. Smith kumppaneineen työskentelee jo parannetun version kimpussa, mutta Harry Potterin viittaan on vielä matkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla