Rehellinen nälkä on enää harvoin syy syömisen aloittamiseen. Meitä vaivaa opittu nälkä, vahvistaa myös tuore aivotutkimus. Sen mukaan ihmiset voidaan koulia himoitsemaan ruoka-aineita pelkkien kuvien ja tuoksujen perusteella.
Lääkeyhtiö Wellcomen lab...

Rehellinen nälkä on enää harvoin syy syömisen aloittamiseen. Meitä vaivaa opittu nälkä, vahvistaa myös tuore aivotutkimus. Sen mukaan ihmiset voidaan koulia himoitsemaan ruoka-aineita pelkkien kuvien ja tuoksujen perusteella.

Lääkeyhtiö Wellcomen laboratoriossa työskentelevän Jay A. Gottfriedin tutkimus muistutti kuuluisan nobelistin Ivan Pavlovin klassista ehdollistumiskoetta, jossa koirat oppivat yhdistämään kellon äänen ruokintatilanteeseen. Lopulta pelkkä kellonsoitto laukaisi koirilla syljenerityksen. Koirien sijasta Gottfried valjasti koehenkilöikseen 13 miestä ja naista. Osalle hän vilautti kuvia maapähkinävoileivistä, toisille taas vaniljajäätelöstä. Koehenkilöt saivat myös haistella näiden herkkujen tuoksuja. Samaan aikaan heidän aivojansa magneettikuvattiin. Kuva- ja hajuärsykkeet herkistivät erityisesti aivokuoren otsalohko ja mantelitumaketta, jotka kytkeytyvät aivoissa mielihyvään, palkitsemiseen ja päätöksentekoon. Vähitellen pelkkä haju aiheutti aivoalueiden aktivoitumisen.

Kun ehdollistuminen oli tapahtunut, Gottfried antoi koehenkilöille luvan syödä itsensä kylläiseksi. Ne, jotka herkuttelivat jäätelöllä, eivät enää herkistyneet jäätelöstä muistuttaville ärsykkeille. Voileipiä mahaansa mättäneiden aivot eivät puolestaan reagoineet enää maapähkinävoin kuviin. Tutkimuksen julkaisi Science -lehti ja siitä raportoi muun muassa BBC.

Gottfried päättelee, että aivoissa on eräänlainen jarru, joka estää ahmimasta saamaa sorttia loputtomiin. Syömishäiriöisillä jarru on epäkunnossa. Ihmisen kylläisyysmekanismi näyttää rakentuneen niin, että ihminen tulee herkästi kylläiseksi yhdestä mausta, mutta uuteen vaihdettuaan hän voi jatkaa syömistä. Esihistoriallisina aikoina tästä on ollut apua: maultaan, väriltään ja koostumukseltaan vaihteleva ruoka on turvannut monipuolisen ravinnonsaannin.