Kottarainen pulskistuu, jos se joutuu kamppailemaan ruoasta untuvikkona. Kuva: Daniel Plazanet, Wikimedia Commons
Kottarainen pulskistuu, jos se joutuu kamppailemaan ruoasta untuvikkona. Kuva: Daniel Plazanet, Wikimedia Commons

Sama ilmiö voi näkyä ihmisissäkin. 

Linnunpojista, joiden elämä alkaa koettelemuksilla, tulee aikuisina lihavampia ja ahneempia kuin onnekkaammista sisaruksistaan, osoittaa Newcastlen yliopiston tutkimus.

Eläintieteilijät Melissa Bateson ja Clare Andrews laittoivat pienikokoisia kottaraisenpoikasia pesään, jossa oli selvästi isompia poikasia. Pikkuiset joutuivat taistelemaan ankarammin ravinnosta ja käyttämään enemmän energiaa emojensa kutsumiseen ja parhaille ruokkimispaikoille tungeksimiseen kuin kookkaat poikaset.

Noita ressukoita verrattiin poikasiin, jotka sijoitettiin samaan pesueeseen niitä huomattavasti pienempien linnunpoikien kanssa. Kymmenen päivän päästä niin isot kuin pienet poikaset elivät yhdessä melko mukavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten kun kokeen linnut olivat varttuneet, niiden annettiin valita ravinnokseen joko näkyvillä olevia tai hiekkaan kätkettyjä murusia, joiden etsiminen vaati energiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikea lapsuuden kokeneet linnut etsivät piilotettua ruokaa huolimatta siitä, että syötävää olisi ollut helpostikin saatavilla. Silloin kun ne söivät vapaasti tarjolla olevaa muonaa, ne ahmivat. Lempeän lapsuuden eläneet linnut valitsivat sen, mitä oli näkyvillä ja täyttivät kupunsa maltillisesti.

Tutkijoiden mukaan kovasta untuvikkoajasta selviytyneet linnut käyttäytyivät ikään kuin olisivat huolissaan siitä, että ruoka loppuu. Niille saattoi jäädä ”muisto nälästä”, mikä yllytti niitä hotkimaan silloin, kun ruokaa oli vapaasti esillä. Ne ikään kuin vakuuttivat itsensä mahdollista tulevaa nälänhätää vastaan kantamalla kehossaan ylimääräistä rasvaa.

Sama syy selittänee, miksi ne tahtoivat käyttää aikaa uusien ravinnon lähteiden etsimiseen, vaikka vieressä oli valmis noutopöytä. Niiden suhde ruokaan oli vääristynyt, koska ne kärsivät pesässä stressistä ja vaikeuksista.

Pienimmistä kottaraisenpojista tuli täysikasvuisina lihavimpia. Elimistön rasvavarastojen kasvattaminen mahdollisten tulevien niukkojen aikojen varalle on evoluutiossa kehittynyt eloonjäämiskeino.

”Osoitimme, että linnut, jotka ovat varhain kamppaillet vahvempien sisarusten kanssa ruuasta, olivat hanakampia löytämään ravintoa ja niillä oli taipumusta ylensyöntiin aikuisina”, toteaa Andrews yliopistonsa verkkosivulla.

Hänen mukaansa tutkimus voi kertoa jotain myös ihmisistä: On olemassa näyttöä myös siitä, että lihavuus on yllättäen yleistä ihmisillä, joiden ravinnon saanti on epävarmaa. Ehkä myös ihmiset ovat kehittäneet tavan syödä enemmän ja enemmän, jos ovat huolissaan siitä, mistä seuraava ateria tulee.

Tutkimuksen julkaisi Animal Behaviour.

Sisältö jatkuu mainoksen alla