Nälässä tuhti juusto peittoaa porkkanan.
Nälässä tuhti juusto peittoaa porkkanan.

Vihannestiski sivuutetaan.

Painoaan tarkkailevien kannattaisi käydä ruokaostoksilla vasta aterian jälkeen. Nälkä näet saa ihmisen valitsemaan paljon energiaa sisältäviä ruokia ja välttämään esimerkiksi vihanneksia ja hedelmiä, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus Jama Internal Medicine -lehdessä.

Havainto on tuttu arkielämästä, mutta tutkijat halusivat varmistaa asian kokeellisesti. He värväsivät 68 koehenkilöä kokeeseen, jossa viiden tunnin paaston jälkeen tehtiin ruokaostoksia laboratorio-oloissa.

Ennen tietokoneella tehtäviä ostosvalintoja puolet osallistujista sai syödä itsensä kylläiseksi ja puolet jatkoi paastoa. Kun näiden ryhmien valintoja verrattiin keskenään, nälkäisenä valintansa tehneiden huomattiin suosineen lihaa, karkkeja ja muita paljon energiaa sisältäviä ruokia selvästi useammin kuin kylläisten koehenkilöiden. Nälkä ei kuitenkaan saanut heitä ostamaan enemmän ruokaa, vaikka ostosten kalorimäärä kasvoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkokokeessa osallistujat tekivät valintojaan oikeassa ruokakaupassa. Koehenkilöt kävivät ostoksilla kello yhden ja neljän välillä, kun he olivat kylläisiä, sekä uudelleen neljän ja seitsemän välillä, jolloin he olivat nälkäisiä. Kun ostoksia verrattiin kokeen päätteeksi, nälkäisenä ostoskoreihin oli valikoitunut vähemmän hedelmiä ja vihanneksia sekä enemmän herkkuja ja punaista lihaa kuin kylläisenä tehdyillä kauppareissuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta yhdessä aiempien tulosten kanssa ne viittaavat jo lyhyiden nälkäjaksojen vaikuttavan ihmisen ruokavalintoihin. Painoaan tarkkailevia tutkijat suosittavatkin välttämään kauppareissuja nälkäisenä tai ainakin nauttimaan pienen välipalan etukäteen.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla