Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Tietokone, joka käynnistyy välittömästi - tarua vai totta. Totta, vastaa yhdysvaltalainen Nantero-yhtiö. Se on näet kehittänyt nanoputkiin perustuvan transistorin, joka säilyttää tilansa ilman virtaakin ja no nopea kuin mikä.

Tietokone, joka käynnistyy välittömästi - tarua vai totta. Totta, vastaa yhdysvaltalainen Nantero.-yhtiö Se on näet kehittänyt nanoputkiin perustuvan transistorin, joka säilyttää tilansa ilman virtaakin ja no nopea kuin mikä. ”Nanotransistoreihin” perustuvan muistin prototyyppi saattaa valmistua jo ensi kesänä.

”Nanotransistori” koostuu piisirusta, jonka elektrodien päälle on sillan lailla vedetty hiiliatomeista kiertyvää nanoputkinauhaa. Kun elektrodeihin kytkeytyy virta, nanonauha painuu alas ja koskettaa niitä. Nanoputkien ylös- alas tila kuvaa ykköstä ja nollaa, joita tietokone käyttää tiedon käsittelyyn. Virran katkaiseminen ei muuta nanoputken tilaa, joten se on valmis jatkamaan siitä, mihin viimeksi jäätiin ilman viivettä. (Täältä löytyy nettisivu, jonka lopussa on linkki muistin toimintaa esittelevään elokuvaan: l) Yhtiö on toistaiseksi valmistanut nanotransistoreista 13-senttisen, levymäisen muistin, johon mahtuu 10 gigabittiä tietoa. Muistin koko on yhä suuri verrattuna käytössä oleviin muisteihin, mutta se on kymmenisen kertaa nykyisiä muistikortteja nopeampi. Nantero nimittää muistiaan NRAM:ksi (nanotube-based, non-volatile random access memory). Uutuudesta kertoo muun muassa New Scientist.

Täällä voit tutustua nanomuistin toimintaa esittelevään elokuvaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla