Valolla toimiva moottori (sininen) on asennettu rungon keskelle. Kuva: <span class="photographer">Takashi Sasaki/Rice University</span>
Valolla toimiva moottori (sininen) on asennettu rungon keskelle. Kuva: Takashi Sasaki/Rice University

Auton polttoaineena on valo.

Ricen yliopiston tutkijat rakensivat viime vuonna maailman ensimmäisen nanoauton. Tähän asti autoa on liikuteltu muuttamalla "tien" ominaisuuksia, mutta nyt siihen on asennettu moottori. Polttoaineena on valo.

Nanokulkuneuvoilla ei ole pysäköintiongelmaa, sillä niitä mahtuu 20 000 ihmisen hiuksen läpimittaisele alueelle. Pikkuriikkisen nanoauton runko ja pyörät koostuvat näet orgaanisista molekyyleistä.

Nyt yhdysvaltalaisen Ricen yliopiston kemian professori James Tour työryhmineen asensi autoon Hollannissa kehitetyn moottorin. Se sisältää kaksi hiilimolekyyliä. Kun tietyn aallonpituuden omaava valo osuu niihin, moottori pyörii ja auto liikkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liike on siis nähty, vaikka auto on kooltaan vain kolme kertaa neljä metrin miljardisosaa. Ricen yliopiston tiedote kertoo, että pienen härvelin seuraaminen onnistui NMR-kuvauksella, jossa näkyi auton sisältämien vetyatomien eteneminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla