Mikrokuitu-nanogeneraattori tuottaa sähköä. Kuva: <span class="photographer">Z. L. Wang ja Dr. X. D. Wang, Georgian osavaltion tekninen yliopisto.</span>
Mikrokuitu-nanogeneraattori tuottaa sähköä. Kuva: Z. L. Wang ja Dr. X. D. Wang, Georgian osavaltion tekninen yliopisto.

Uusi tekniikka turvaisi iPodin kaltaisten laitteiden virransaannin käyttäjän liikkeistä.

Georgian osavaltion tutkijat esittelivät Yhdysvaltain kemian seuran kokouksessa Salt Lake Cityssä nanogeneraattorin, joka voisi viedä kännyköiden ja muiden pienten laitteiden akut tekniikan museoon.

Tekniikka muuttaa mekaanista energiaa kehon liikkeistä ja jopa veren virtauksesta kehossa sähköenergiaksi, jota voi käyttää hyvin monentyyppisten laitteiden voimanlähteenä ilman akkua.

"Tällä tutkimuksella tulee olemaan suuri merkitys puolustusteknologialle, ympäristön tarkkailulle, biolääketieteelle ja jopa henkilökohtaiselle elektroniikalle", tutkija Zhong Lin Wang Georgian osavaltion teknillisestä yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikka muuttaa matalan taajuuden värähtelyä, kuten yksinkertaisia kehonliikkeitä, sydämen sykettä tai tuulta sähköksi sinkkioksidisen, sähköä johtavan nanolangan avulla. Nämä nanolangat ovat pietsosähköisiä, eli ne synnyttävät sähkövirran, kun ne altistetaan mekaaniselle paineelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nanogeneraattorit toimivat ilmassa ja nesteissä, kun ne on kunnolla pakattu. Niitä voi kasvattaa metallien, keramiikan, polymeerien ja vaatteiden pinnoille.

"Tällä teknologialla voi tuottaa energiaa missä oloissa tahansa, niin kauan kuin on liikettä", Wang sanoo.

Tekniikan suurin haaste Wangin mukaan on riittävän jännitteen ja tehon aikaansaaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla