Uusi vedenpuhdistusmenetelmä säästää sekä kemikaaleja että energiaa. 

Puhdas juomavesi on yksi tulevaisuuden suurista haasteista, sillä veden tarve kasvaa koko ajan ja monet vesilähteet ja pohjavedet ovat saastuneet.

Saastuneen veden puhdistaminen juomakelpoiseksi onnistuu monellakin tavalla. Useimmat menetelmistä vaativat kuitenkin paljon energiaa, runsaasti kemikaaleja tai tuottavat hankalasti käsiteltäviä sivutuotteita.

Yhdysvaltalaistutkijat kertovat kehittäneensä erittäin ympäristöystävällisen puhdistustavan, joka perustuu membraaneihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Membraanit ovat ohuita erottelevia kalvoja, joita käytetään esimerkiksi haluttujen komponenttien erottelemiseen nesteestä. Puoliläpäisevät ohutkalvot voivat "suodattaa" nesteestä esimerkiksi kaasuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Membraaniteknologian viimeaikainen kehitys on mahdollistanut muun muassa virusten ja epätoivottujen kemikaalien poistamisen vedestä.

Kentuckyn yliopiston tutkijat kehittivät nanoteknologisesti valmistetuista membraanikerroksista koostuvan kalvon, joka sisältää muun muassa rautayhdisteiden nanohiukkasia ja glukoosia. Nanokalvoissa tapahtuvissa kemiallisissa reaktioissa haitalliset yhdisteet hajoavat synnyttämättä hankalia sivutuotteita.

Menetelmä on osoittanut hyväksi muun muassa klooriyhdisteiden, kuten karsinogeenisen trikloorietyleenin poistamiseen vedestä.

Trikloorietyleeni on yleisesti käytetty liuotin, ja Yhdysvalloissa kaksi kolmasosaa pahiten saastuneista vesilähteistä on pilalla juuri sen takia.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla