Värikkäät sykeröt ovat toksiineja, jotka kertyvät "pesusieneen".
Värikkäät sykeröt ovat toksiineja, jotka kertyvät "pesusieneen".

Temppu toimii jo hiirillä.

Nanokokoiset "pesusienet" voivat siivota niin taudinaiheuttajabakteerien erittämät kuin myrkkykäärmeiden myrkyt pois verestä, raportoivat Kalifornian yliopiston tutkijat Nature Nanotechnology -lehdessä.

Nanosienet tekevät vaarattomiksi niin sanottuja pft-toksiineja, jotka tuhoavat soluja pistämällä niihin reikiä. Tällaisia ovat esimerkiksi mrsa-bakteerin tuottama toksiinit.

Kun hiirikokeissa eläimiin ruiskutettiin ensin nanosieniä ja sitten ne altistettiin tappaville annoksille mrsa-bakteerin tuottamaa alfahemolysiinimyrkkyä, 89 prosenttia hiiristä selvisi hengissä. Kun hiiret saivat nanosieniä vereensä myrkyn jälkeen, hengissä selvisi 44 prosenttia elämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menetelmän etu on siinä, että se tekee vaarattomaksi monenlaisia toksiineja riippumatta niiden molekyylirakenteiden erosta. Mrsa-bakteerin lisäksi muun muassa kolibakteerin, käärmeiden ja ampiaisten myrkkyjä voidaan torjua nanosienin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nanosienet on valmistettu niin, että elimistön immuunipuolustus ei käy niiden kimppuun. Hylkimisen estää suojapäällyste, joka on tehty punasolujen solukalvosta.

Toksiinien päämaali ovat verenpunasolut, joihin ne tekevät pieni reikiä, ionikanavia, joiden kautta ylimäärä ioneja tunkee soluun ja tappaa sen.

Koska nanosinet muistuttavat veren punasoluja, toksiinit kerääntyvätkin niihin ja punasolut säästyvät. Lopulta maksa hajottaa nanosienet ja niiden keräämät toksiinit. Maksalle ei ole todettu mitään haittaa hajotustyöstä.

Videolta voi seurata nanopesusientä työssään:

Video: UC San Diego Jacobs School of Engineering 


Sisältö jatkuu mainoksen alla