Tämä laite kehrää nanokuituja, jotka auttavat antibiootteja nujertamaan tauteja aiheuttavat mikrobit.
Tämä laite kehrää nanokuituja, jotka auttavat antibiootteja nujertamaan tauteja aiheuttavat mikrobit.

Nanokuituihin käärityt antibiootit purevat vastustuskykyisiinkin taudinaiheuttajiin.

 

Kun antibiootti kapseloidaan nanokuitujen sisään kuin muumio sarkofagiin, se pystyy nujertamaan sille resistentit bakteerit niin täydellisesti, että niistä jää jäljelle pelkkä haamu, havaitsivat sauditutkijat. 

Mohamed El-Newehy Riadin King Saud –yliopiston ryhmineen kietoi tavallisen antibiootin polyvinyylialkoholista (PVA) ja polyetyleenioksidista (PEO) elektrospinningin eli sähkökehruun avulla valmistettuihin nanokuituihin. Ilmeni, että näin paketoitu lääke puri tehokkaasti moneen tuttuun taudinaiheuttajaan kuten E. coliin ja Pseudomonas aeruginosaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilman antibiootteja kuidut eivät vaikuttaneet mikrobeihin mitenkään, joten nanokuitukapselointi boostasi antibiootin vaikutusta, El-Newehy kertoi Yhdysvaltain kemiallisen seuran kokouksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

El-Newehy uskoo menetelmän poikivan sovelluksia taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan. Yksistään Yhdysvalloissa sen aiheuttamiin tulehduksiin kuolee arviolta lähes 20000 ihmistä joka vuosi.

"Tavallisille antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien nopeasta lisääntymisestä on tullut vakava kansanterveysongelma. Siksi uudella tavalla toimivien antibioottien tarve on hälyttävä", El-Newehy painotti.

"Meillä ei ole uutta antibioottia, vaan uusi tapa kuljettaa vanhoja", hän huomautti.

El-Newehyn mukaan heidän konstinsa voi tuoda uusia hoitoja potilaille paljon nopeammin kuin yrittää kehittää täysin uusia lääkkeitä; tällainen prosessi kun vie helposti yli kymmenen vuotta ja nielee satoja miljoonia euroja.

"Nanokapselointia voidaan käyttää laajaa bakteerikirjoa vastaan. Niillä voitaisiin ehkäistä niin tauteja kuin bakteeri- ja sienikasvustoja ruoassa, hillitä mikrobien kasvua juomavedessä sekä tehostaa kemoterapian vaikutusta", El-Newehy luetteli menetelmän mahdollisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla