Atomivoimamikroskooppikuva järjestäytyneistä nanoelementeistä, joita voi käyttää muistina. Kuvan leveys noin mikrometri. (Soojin Park/UMass Amherst)
Atomivoimamikroskooppikuva järjestäytyneistä nanoelementeistä, joita voi käyttää muistina. Kuvan leveys noin mikrometri. (Soojin Park/UMass Amherst)

Uusi menetelmä itsensä kokoavien nanoelementtien hyödyntämiseksi voi mullistaa muistipiiriteollisuuden.

Uusi nanotekninen menetelmä voi dramaattisesti parantaa digitaalisten laitteiden tallennuskapasiteettia, Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksen ja Massachusettsin yliopiston Amherstin kampuksen tutkijat kertovat.

Helposti toteutettava tekniikka hyödyntää nanokoon elementtien kykyä järjestyä itsestään tarkasti laajoille pinnoille.

"Tämä työ voi mahdollisesti johtaa myös energiatehokkaampien aurinkokennojen tuotantoon" tutkija Thomas Russell sanoi. Keksinnöstä raportoi tämän viikon Science.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kehittämämme tekniikan mahdollistamalla tallennustiheydellä voisimme mahduttaa 250 DVD-levyä neljännesdollarin kolikon kokoiselle pinnalle", sanoi tekniikan toinen kehittäjä Ting Xu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ylläpitääkseen Mooren lakia ja vastatakseen yhä pienempien mikroprosessorien ja puolijohteiden kysyntään teollisuus on turvautunut nanolitografiaan ja yhä lyhyempiin aallonpituuksiin yhä suuremmalla hinnalla.

"Optisen litografian haasteena on, että se lähestyy valon tarkkuuden rajoja", Xu sanoi. "Omassa lähestymistavassamme pyrimme eroon tästä ylhäältä alas -menetelmästä, jossa tuotetaan yhä pienempiä piirteitä ja sen sijaan hyödynsimme alhaalta ylös -lähestymistapaa."

"Kehittämämme menetelmämme kauneus on siinä, että se hyödyntää teollisuudessa jo käytössä olevia prosesseja, jonka vuoksi niiden ottaminen käyttöön tuotantolinjalla on mahdollista halvalla."

Sisältö jatkuu mainoksen alla