Nanoputkimusteella printattu Einstein. Kuva: <span class="photographer">K. Kordas and G. Toth/Oulun yliopisto</span>
Nanoputkimusteella printattu Einstein. Kuva: K. Kordas and G. Toth/Oulun yliopisto

Nyt mustesuihkukirjoittimen voi täyttää nanoputkilla.

Nyt mustesuihkukirjoittimen voi täyttää nanoputkilla. Kansainvälinen joukko tutkijoita, mukana ryhmä myös Oulun yliopistosta, muutti ihka tavallisen mustesuihkuprintterin tulostimeksi, joka piirtää nanoputkia paperille tai muoville.

Menetelmää voidaan soveltaa monenmoisiin nanoputkiin perustuviin kojeisiin joustavasta elektroniikasta ja sähköjohtavista kankaista erilaisiin sensoreihin.

Vuonna 1991 keksityt nanoputket tekee houkuttaviksi pienen koon, lujuuden ja sähkönjohtavuuden yhdistelmä. Nanoputkia sisältävien kojeiden valmistaminen vaatii kuitenkin yleensä monimutkaisia ja kalliita laitteita. Robert Vajtai toteaa Rensselaerin teknillisen korkeakoulun tiedotteessa, että uusi laite tuo vaihtoehtoisen tavan valmistaa nanoputkirakenteita yksinkertaisesti printtaamalla suoraan paperille tai muoville.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Prosessi on halpa, sillä siinä käytetään kaupasta saatavaa mustesuihkuprintteriä sellaisenaan. Ainoa erityinen kustannus on veteen sekoitetuista nanoputkista koostuva muste. Tutkijat valmistivat musteeksi moniseinäisiä hiilinanoputkia ja käsittelivät ne kemiallisesti veteen liukeneviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla