Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa on onnistuttu mittaamaan, miten hiilestä valmistetun nanoputken sähköiset ominaisuudet muuttuvat, kun putkea taivutetaan, Physical Review Letters -tiedejulkaisun verkkolehti

Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa on onnistuttu mittaamaan, miten hiilestä valmistetun nanoputken sähköiset ominaisuudet muuttuvat, kun putkea taivutetaan, Physical Review Letters -tiedejulkaisun verkkolehti Focus kertoo. Tutkijaryhmää johti Paul McEuen.

Teoreetikot olivat aiemmin laskeneet, että hiilinanoputki käyttäytyy joko metallin tai puolijohteen tavoin rippuen siitä, mihin muotoon putki väännetään. Nyt ero todettiin mittaamalla, mikä oli hyvin vaikeaa, sillä putken läpimitta on vain millimetrin sadastuhannesosia.

Putken ohuus tarkoittaa käytännössä sitä, että jo äärimmäisen pieni voima saattaa taivuttaa putken mutkalle. Koska sähkönjohtokyky muuttuu samalla aivan toiseksi, tällä periaatteella rakennetut anturit voisivat mitata hyvin pieniä voimia ja hyvin vähäisiä paineen muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla