Nanokoeputkia. Kuva: <span class="photographer">University of Florida</span>
Nanokoeputkia. Kuva: University of Florida

Saippuakylpy saattaa ratkaista nanoputkien tuotantoon liittyvän lajitteluongelman ja tuoda ne kauppoihin.

Saippuakylpy saattaa ratkaista nanoputkien tuotantoon liittyvän lajitteluongelman ja tuoda ne kauppoihin. Näin arvelevat tutkijat uudessa Nature Nanotechnology -lehdessä.

Hiilinanoputkien sähköiset ominaisuudet ja lujuus sopisivat moneen käyttöön, mutta niiden valmistamisessa on ongelma. Nykyisillä menetelmillä syntyy aina sekoitus eri paksuisia ja eri tavalla kierteisiä putkia. Nämä rakenteelliset ominaisuudet puolestaan määrittävät putkien sähköiset ominaisuudet. Johteina ja puolijohteina toimivat putket ovat sikin sokin, eikä niitä siksi voida käyttää.

Mark Hersman kumppaneineen käsitteli nanoputket saippuan kaltaisilla molekyyleillä ja linkosi putkia sen jälkeen sentrifugissa yhdeksästä kahteenkymmeneenneljään tuntiin. Koska erilaisiin nanoputkiin tarttuu eri määrä saippuaa, niillä on eri tiheys ja ne erottuvat kovassa pyörityksessä toisistaan. Naturen tiedotteen mukaan tutkijat erottelivat pieniä määriä putkia, mutta kaupalliseen tuotantoon soveltuva sentrifugi voisi lajitella useita grammoja päivässä. Nanoputkimarkkinoilla tämä on paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla