Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Viiden teolliseen tuotantoon tulossa olevan nanomateriaalin valmistaminen sisältää vähemmän ympäristö- ja terveysriskejä kuin öljyn jalostaminen.

Joukko tutkijoita ja vakuutusasiantuntijoita on päätellyt, että kaikkien viiden teolliseen tuotantoon tulossa olevan nanomateriaalin valmistaminen sisältää vähemmän ympäristö- ja terveysriskejä kuin öljyn jalostaminen. Kahden tutkitun nanomateriaalin tuottaminen todettiin suunnilleen yhtä haitalliseksi tai haitattomaksi kuin viinin tai aspiriinin tekeminen.

Työryhmä vertasi viiden nanomateriaalin - muun muassa kvanttipisteiden, hiilinanoputkien ja hiilipallojen - valmistamista piisirujen, viinin, muovin, auton akkujen ja aspiriinin tuotantoon sekä öljyn jalostamiseen. He arvioivat kunkin terveys- ja ympäristöriskit sveitsiläisen XL-vakuutusyhtiön kehittämällä menetelmällä.

”Se, miten nanomateriaalit vaikuttavat eläviin organismeihin ja ekosysteemiin on vielä osittain arvailujen varassa, mutta raaka-aineista, joista niitä valmistetaan tiedetään jo melko paljon”, Ricen yliopiston tutkija Mark Wiesner toteaa tutkimustiedotteessaan. ”Toivomme, että tutkimuksemme auttaa rakentamaan turvallisen ja vastuullisen perustan nanomateriaalien teolliselle tuotannolle.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Wiesnerin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nanomateriaalien tuotannon riskit olisivat nykyisellään hyväksyttävällä tasolla tai ettei niiden valmistusprosessissa olisi parantamisen varaa. Tutkimus viittaa vain siihen, ettei näiden uusien materiaalien tuotantoon sisälly sen enempää riskejä kuin nykyiseen teollisuustoimintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla