Olivia Ong ja terveysvaikutteiset vaatteet. Kuva: <span class="photographer">Anne Ju/Cornell Chronicle</span>
Olivia Ong ja terveysvaikutteiset vaatteet. Kuva: Anne Ju/Cornell Chronicle

Terveysvaikutteinen mekko tappaa tauteja ja takki suojaa saasteilta.

Muotisuunnittelija Olivia Ongin ja materiaalitieteilijöiden yhteistyö synnytti terveysvaikutteisen mekon ja takin. Mekko voi estää flunssan tarttumisen, takki taas hävittää vaarallisia kaasuja ja suojelee kantajaansa esimerkiksi ilmansaasteilta.

Vaatteet on ommeltu puuvillakankaasta, joka sisältää metrin miljardisosan kokoisia nanohiukkasia. Ne kutoivat paikoilleen Cornellin yliopiston materiaalitieteilijät Juan Hinestroza ja Hong Dong.

Mekon yläosaan istutettiin hopeananohiukkasia. Hopealla on luonnostaan antibakteerinen vaikutus, joka voimistuu nanomittakaavassa. Cornellin yliopiston tiedote kertoo, että mekko estää monien bakteerien ja virusten hyökkäyksen. Bakteerien tuhoutuminen pitää mekon myös puhtaana, joten sitä ei tarvitse pyykätä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Takin hupussa, hihoissa ja taskuissa on puolestaan palladiumnanohiukkasia. Ne hapettavat ilmansaasteita ja myrkyllisiä kaasuja, esimerkiksi häkämolekyylejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nanokankaan hinta tekee terveysvaikutteisista vaatteista toistaiseksi harvojen herkkua: kangas maksaa lähes 10 000 euroa metri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla