Arktisen alueen jään sulaminen tekee jääkarhujen elämän vaikeaksi. Kuva: Shutterstock
Arktisen alueen jään sulaminen tekee jääkarhujen elämän vaikeaksi. Kuva: Shutterstock

Otsonikerrosta tuhoavat aineet ovat puolen vuosisadan ajan lämmittäneet etenkin arktisia alueita.

Ilmasto maapallon pohjoisella napa-alueella lämpenee kaksi kertaa niin nopeasti kuin planeetalla keskimäärin. Uusi tutkimus osoittaa, että puolen vuosisadan ajalta noin puolet tapahtuneesta lämpenemisestä ja pohjoisesta jääkadosta menee otsonia tuhoavien aineiden piikkiin.

Otsonikerrosta tuhoavien aineiden kielto Montrealin pöytäkirjalla vuonna 1987 on ollut maailmanlaajuisen ympäristönsuojelun menestystarina.

Tarina alkoi, kun saman vuosikymmenen alussa oli huomattu Etelämantereen yllä valtaisa aukko otsonikerroksessa. Yläilmakehässä oleva otsonikerros suojelee maapallon elämää Auringon tuhoavalta uv-säteilyltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pian tutkijat tunnistivat kadon syyksi orgaaniset halogeeniyhdisteet. Niitä oli käytetty vuosikymmeniä jääkaapeissa ja pakastimissa kylmäaineina, sammuttimissa ja ponneaineina muun muassa vaahtomuovin valmistuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö kiellettiin Montrealin sopimuksessa. Kiellon seurauksena aineiden määrä ilmakehässä lähti laskuun otsonikerros alkoi hitaasti elpyä.

Nyt Columbian yliopiston tutkijat osoittavat nyt, että sopimus suojeli myös ilmastoa. Pitkäikäiset ja otsonia hävittävät aineet ovat nimittäin myös voimakkaita kasvihuonekaasuja. Toisin sanoen ne lämmittävät ilmastoa.

”Ilmastonmuutoksen torjunta on käynnissä paraikaa, koska näiden aineiden määrä vähenee ilmakehässä Montrealin pöytäkirjan ansiosta. Tulevina vuosina ne vaikuttvat yhä vähemmän maapallon lämpenemiseen. Se on hyvä uutinen”, sanoo uutta tutkimusta johtanut Columbian yliopiston professori Lorenzo Polvani tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

Tutkijat mallinsivat ilmaston lämpenemistä vuodesta 1955 vuoteen 2005 asti siinä tapauksessa, että otsonin hävittäjiä ei olisi enää päästetty ilmakehään vuoden 1955 jälkeen.

Juuri 1950-luvulla orgaanisten halogeenien käyttö pääsi kunnolla vauhtiin ja niiden pitoisuudet alkoivat nousta. Aineet oli keksitty jo 1920- ja 1930-luvulla.

Kävi ilmi, että 50 vuoden tarkasteluaikana maapallon ilmasto olisi lämmennyt kolmanneksen vähemmän kuin nyt on käynyt ilman otsonia tuhoavia aineita. Pohjoisen napa-alueen lämpenemisestä ja jääkadosta otsonia tuhoavat aineet selittävät tuolta ajalta peräti puolet.

Tarkastelujaksolla maapallo lämpeni 0,59 astetta. Ilman otsonia tuhoavia aineita se olisi jäänyt 0,39 asteeseen.

Samassa ajassa pohjoinen napa-alue lämpeni 1,59 astetta. Lämpöä olisi tullut vain 0,82 astetta, jos orgaaniset halogeeniyhdisteet olisivat jääneet vuoden 1955 tasolle.

Lämpövaikutuksen syynä ei ole se, että otsonikerroksen heikkeneminen päästäisi enemmän uv-säteilyä maapallolle. Tällä ei ole maapallon lämpötaseeseen paljonkaan merkitystä.

Kyse on sen sijaan siitä, että yhdisteet lämmittävät ilmakehää kasvihuonekaasuina riippumatta siitä, että ne myös tuhoavat otsonikerrosta.

Esimerkiksi otsonia tuhoavat klooratut hiilivedyt cfc-11 ja cfc-12 ovat 19000 ja 23000 kertaa niin voimakkaita kasvihuonekaasuja kuin hiilidioksidi. Hiilidioksidia vain on niin paljon enemmän, että se peittoaa kirkkaasti nämä raskaan sarjan lämmittäjät.

Ilmatieteen laitoksen tutkijan Leif Backmanin mukaan jotkin otsonia tuhoavista aineista säilyvät yli satakin vuotta ilmakehässä. Niin kauan ne myös osallistuisivat osaltaan ilmaston lämmittämiseen.

Osa yhdisteistä taas hajoaa aikaisemmin.

”Monien yhdisteiden pitoisuudet ovat jo pienentyneet”, Backman sanoo.

Montrealin pöytäkirjassa on Backmanin mukaan rajoitettu myös cfc-yhdisteitä korvanneiden, fluoria sisältävien hfc-yhdisteiden käyttöä. Vaikka nämä eivät vaikuta otsonikerrokseen, niitä haluttiin rajoittaa voimakkaina kasvihuonekaasuina.

Ilman Montrealin sopimusta otsonikerros ja ilmasto voisivat paljon huonommin. Ilmastonmuutoksen torjunta tehdään kuitenkin vastedes muualla.

”Otsonia tuhoavien aineiden huippu oli vuosituhansien vaihteessa. Kaikki muut kasvihuonekaasut hiilidioksidi, metaani ja ilokaasu nousevat”; Backman huomauttaa.

Pattinero
Seuraa 
Viestejä143

Onpa todella yllätävää, että se otsonikato ei olekaan ollutkaan niin hallinnassa. Näin meille valehdellaan ties mitä. Jutussa lukee nimittäin näin: ”Otsonia tuhoavien aineiden huippu oli vuosituhansien vaihteessa."

Miten se voi olla mahdollista, mikäli niiden mömmöjen kättöä on rajoitettu jo 1970 luvulta asti?

Einstein: "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

Sisältö jatkuu mainoksen alla