Narsistin aivot huojuttavat itsetuntoa kuin korttitaloa. Kuva: Riku Koskelo
Narsistin aivot huojuttavat itsetuntoa kuin korttitaloa. Kuva: Riku Koskelo

Narsisti vaatii jatkuvaa ihailua, koska hänen aivonsa kieltäytyvät vahvistamasta myönteistä minäkäsitystä.

Narsisti pöyristyttää omanapaisella ja muista piittaamattomalla käyttäytymisellään. Hän janoaa ylenpalttista ylistystä ja huomiota, ja aiheuttaa niitä hakiessaan monenlaista tuhoa ja pahaa oloa vaikutuspiiriinsä kuuluville ihmisille. Narsistinen persoonallisuushäiriö onkin yksi vakavimpina pidetyistä ihmisluonteen häiriöistä.

Yhdysvaltalaispsykologi David Chester ja hänen työtoverinsa ovat etsineet aivotoiminnasta selitystä narsistien loputtomaan ihailuntarpeeseen.

Ryhmä tutki narsistien aivojen hermoratoja niin kutsutun diffuusiotensorikuvauksen eli dti-menetelmän avulla. Sillä kyetään seuraamaan hermoimpulssien kulkua aivoalueelta toiselle. Vireät kulkuyhteydet erottuvat vaimeista, vain vähän tietoa vaihtavista reiteistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että kiivas viestiliikenne minäkäsitystä ylläpitävien aivoalueiden välillä kytkeytyy myönteisiin ajatuksiin itsestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä minän tukiväylä kulkee etuotsalohkon keskiosista palkitsemiseen osallistuvaan aivojuovioon. Chester työtovereineen uumoili, että juuri tämä hermoreitti reistaa narsistien aivoissa.

Dti-kuvaus vahvisti oletuksen. Kuvissa näkyi, että narsistien hermosolut eivät siirtäneet tietoa yhtä tehokkaasti etuotsalohkon ja aivojuovion välillä kuin verrokkien solut. Ryhmä julkaisi tuloksensa vuonna 2015 Social Cognitive and Affective Neuroscience -lehdessä.

Tutkimus yhdistää poikkeavan aivotoiminnan narsismiin, mutta se ei osoita syy-seuraussuhdetta, tutkijat huomauttavat. Tutkimuksesta voi kuitenkin päätellä, että narsisti joutuu hakemaan itsensä ulkopuolelta eli muilta ihmisiltä jatkuvaa varmistusta omasta arvostaan, koska hänen oma palkitsemisjärjestelmänsä kieltäytyy vahvistamasta myönteistä minäkäsitystä.

 

Lue lisää

Heinäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa psykologian tohtori ja tietokirjailija Taina Kuuskorpi tutkii narsistin minää ja sitä, miksi hänen itsetuntonsa kannattelu jää läheisille. Hän kertoo myös, voiko narsismia hoitaa.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

 

Vierailija

Minulla on semmonen kutina että ihminen pystyy paranemaan narsismista jos on riittävän älykäs ja rehellinen itselleen itsetutkiskelussa. Vaatii omien kipupisteiden ja kompleksien tunnistamista ja tunnustamista, sekä juurisyiden ymmärtämistä. Vaan se joka tohon kykenee niin oliko alunperinkään narsisti, vaiko vain tilapäisesti liikaa omissa nahoissaan ja tuntemuksissaan?

  • ylös 78
  • alas 26
Pattinero
Seuraa 
Viestejä4762

Totta kai ihminen pystyy paranemaan narsismista, jos tahto ja ymmärrys riittää. Esimerkiksi pienet lapset paranevat siitä ihan helpolla, jollei synnynnäistä narsismia ruokita liikaa. Ja sehän se syy kyseiseen fttumaiseen luonteenpiirteeseen juuri onkin. Lässyn lässyn sitä ja tätä.

Meillä on vain tässä yhteiskunnassa sellainen ongelma, ettei narsismia ole kovin helppoa tunnistaa. Se johtuu siitä, että narsismi on kasvanut osaksi yhteiskuntaa, ja sitä pidetään ihailtavana ja tavoiteltavana ominaisuutena. Kukaan ei halua parantua siitä, vaan tavoitella sitä. Koska muutenhan olet pelkkä friikki tai muuten vain omituinen ääliö.

Einstein: "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

  • ylös 43
  • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla