Selfiet liittyvät narsismiin, osoittaa tuore tutkimus. Kuva: Wikimedia Commons
Selfiet liittyvät narsismiin, osoittaa tuore tutkimus. Kuva: Wikimedia Commons

Itseriittoiset ihmiset lähettävät sosiaaliseen mediaan selfieitä ja seuraavat toisten samanlaisten postauksia.

Narsistit tykkäävät toisten narsistien Instagramiin lähettämistä selfieistä ja ryhmäkuvista, joissa nämä poseeraavat ihmisjoukossa.

Tämä paljastui, kun Seunga Venus Jin Sejongin yliopistosta Etelä-Koreasta ja Aziz Muqaddam Michiganin osavaltionyliopistosta selvittivät, sietävätkö narsistit narsistista käytöstä sosiaalisessa mediassa paremmin kuin muut.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että narsismi liittyy vahvasti miesten haluun ottaa omakuvia ja postata niitä someen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistui pari sataa koehenkilöä. Ensin he vastasivat kahteen kyselyyn, joiden tulokset kertovat, kuinka narsistisia he itse ovat. Sitten he sijoittivat vastaavalle asteikolle kokeeseen valittujen Instagramin kuvien lähettäjät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He myös arvioivat, miten todennäköisesti itse postaavat omakuviaan seuraavan kuukauden aikana, miten tiiviisti ovat aikeissa seurata tiettyjä lähettäjiä ja miten samanlaisia ovat valittuja selfieitä lähettäneiden ihmisten kanssa.

Toisessa kokeessa vastaava joukko koehenkilöitä arvioi selfieitä ja neutraaleja kuvia, kuten maisemia, joita olivat lähettäneet joko suositut tai tuntemattomat Instagram-käyttäjät.

Tulosten mukaan Instagramin selfiet ja groupiet, eli ryhmäkuvat, joissa kuvaaja itse esiintyy, liittyvät voimakkaaseen narsismiin ja muiden kuin kuvan päähenkilön ottamat kuvat lievään narsismiin. Neutraaleista kuvista itserakkautta ei löydy.

Osallistujat tulkitsivat itse otetut omakuvat kielteisemmin narsistisiksi kuin toisten ottamat tai neutraalit kuvat.

Narsistiset henkilöt suhtautuvat muita myönteisemmin toisten lähettämiin selfieihin ja ovat halukkaampia postaamaan niitä itse. He ovat myös taipuvaisempia seuraamaan toisia narsisteja.

Lisäksi narsistit arvioivat suosittujen postaajien selfiet vähemmän negatiivisella tavalla narsisitisiksi kuin ei-narsistiset koehenkilöt. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että ihmiset ovat valmiita hyväksymään narsistista käytöstä, jos he näkevät sen toimintana, joka välillisesti toteuttaa heidän omaa toivettaan päästä julkisuuteen.

Tutkimus keskittyi grandioosiin eli suureelliseen narsismiin, joka tarkoittaa halua saada oma itse näyttämään paremmalta kuin on. Se on ulospäin suuntautunutta ja siihen kuuluu kehuskelu vaikkapa saavutuksilla ja tärkeillä tutuilla. Tällainen persoonallisuus on itseriittoinen, itsekäs ja omahyväinen.

Selvityksen ulkopuolelle jäi huonoon itsetuntoon ja sosiaaliseen vetäytymiseen liittyvä niin kutsuttu haavoittuva narsismi.

Tutkijat itse pitävät työnsä heikkoutena sitä, että tieto koehenkilöiden narsismin asteesta perustui heidän omaan arvioonsa.

Tutkimuksen julkaisi Computers in Human Behavior -lehti.

Vierailija

Tosi Mopo kirjoitti:
Ab Surd Oy kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
Varmaan myös tutkijat seuraavat toisia tutkijoita somessa. Etenkin omalta alalta.

Ja varmaan myös taiteilijat seuraavat toisia taiteilijoita ja niin edelleen...


Kuplia on monenlaisia ja nuo ammatilliset ovat yksi selvimpiä ja luontevimpia. Narsistien taipumus rypästyä onkin siitä erikoinen että se perustuu vain samanlaiseen itsekeskeiseen luonteeseen eikä loogisemmin yhdistäviin kiinnostuksenkohteisiin. Itserakkaat kun ovat kaikki kiinnostuneet eniten itsestään ja omasta julkikuvastaan eivätkä yhteisistä jaetuista ulkopuolisista asioista.

Mul on ollu taipumus kerätä vakiojengi ketjuihin. 5-10 palstanarsistia rypälöityy?

Trollaamalla kutsutaan tietty yleisö. Varmaan saat juuri hakemasi yleisön, joten kaikki ovat tyytyväisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla