Kopteri kohosi noin viiteen metriin kolmannella lennolla. Se näkyy harjannetta vasten keskellä. Kuvan otti mönkijä Perseverance noin 60 metrin päästä.
Kopteri kohosi noin viiteen metriin kolmannella lennolla. Se näkyy harjannetta vasten keskellä. Kuvan otti mönkijä Perseverance noin 60 metrin päästä.

Viiden lennon sarja päättyy viikon sisällä. Viimeisillä lennoilla minikopteria rasitetaan äärimmilleen.

Minikopteri Ingenuity onnistui taas lennollaan Marsissa. Jo kolmas lento ulotettiin yhä kauemmas sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kopteri lensi tällä kertaa jo noin 50 metrin päähän.

Nasan mukaan kopteri lensi sunnuntaina niin nopeasti, että vastaavaan ei päästy kokeissa Maan päällä, siis ennen lentoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kopteri kohosi ensin viiteen metriin. Siten se lensi sivuttain noin 50 metriä pohjoiseen ja pyyhälsi samalla ulos videolta, joka kuvasi lähtöpaikkaa. Minikopteri palasi ruudulle takaisin ja laskeutui lähtöpaikalleen.

Lennon huippunopeus oli vain kaksi metriä sekunnissa, mutta se on nyt lentojen nopeusennätys Marsissa. Koko lento kesti 80 sekuntia. Akkujen varaus kestää enintään vain 90 sekunnin lennot. Akut ladataan kopterin aurinkopaneeleilla.

Tiedot lennosta välitti emoalus Perseverance, joka on noin 65 metrin päässä laskeutumisalueesta, ”lentokentästä”. Tämä isoista kivistä vapaa alue on nyt nimetty ilmailun pioneerien Wrightin veljesten mukaan.

”Näimme, että kameraan ohjelmoitu algoritmi toimi pitemmälläkin lennolla”, sanoi Nasan sivulla helikopterin projektipäällikkö MiMi Aung. Hän on töissä Nasan Jet Propulsion -laboratoriossa (JPL), joka toteuttaa lennon.

”Tätä ei voitu tehdä Maassa testikammioissa.”

JPL:ssä tyhjiökammioon luotiin ennen lentoa ohut ”ilmasto”. Se koostui lähinnä hiilidioksidista, kuten oikea kaasukehä Marsin pinnalla.

Pienellä helikopterilla oli kuitenkin tilaa liikkua tyhjiökammiossa vähän, vain noin puoli metriä suuntaansa. Se mietitytti lennonjohtoa, mutta kokeen rajoitukset eivät näemmä haitanneet kopterin lentoa Marsissa.

Kaksi ensimäistä lentoa 19. ja 22. huhtikuuta olivat varovaisia kokeiluja.

Lennosta valmistuu vielä lähes koko lennon kattava video, koska sitä kuvattiin eri kameroin.

Helikopterissa on 13 megapikselin värikamera, joka on napannut ilmakuvia maastosta. Niissä erottuu muun muassa Perseverancen renkaanjälkiä.

Neljäs ja viides lento toteutuvat viikon sisällä. Ne ovat viimeiset. Lennonjohto testaa lennoilla, miten kovassa rasituksessa minikopteri voi pärjätä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla