Drafonflyssa on neljä roottoria, joiden avulla se lentää Titanin kaasukehässä yli 20 kertaa. Kuva: Nasa.
Drafonflyssa on neljä roottoria, joiden avulla se lentää Titanin kaasukehässä yli 20 kertaa. Kuva: Nasa.

Roottorikone Dragonfly etsii alkeellisen elämän merkkejä Saturnuksen suurimman kuun Titanin metaanisista järvistä ja kraattereista.

Luotain lentää 2030-luvulla Titan-kuulla. Se on rengasplaneetta Saturnuksen suurin kuu ja aurinkokuntamme ainoa taivaankappale Maan lisäksi, jolla on kunnon kaasukehä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi tällä viikolla, että luotain Dragonfly lähtisi Titanille vuonna 2026 ja laskeutuisi sille noin kahdeksan vuotta myöhemmin.

Dragonfly eli sudenkorento on roottoreilla varustettu laite, joka pystyy myös lentämään Titanin pinnalla. Se tosin muistuttaa enemmän kelkkaa kuin sudenkorentoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtä kaikki Dragonfly lentäisi 2030-luvun alkupuolella lähellä Titanin pintaa arviolta yli 20 lentoa alueella, jonka läpimitta on 180 kilometriä. Retket kestäisivät yhteensä yli kaksi vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin kolmemetrinen ja neljällä roottorilla varustettu luotain yrittää etsiä elämän merkkejä Titanilta. Kuun läpimitta on 5 150 kilometriä, eli se on isompi kuin oma Kuumme, noin 3 470 kilometriä.

Titanilta on löydetty ja kuvattu useita järviä, joissa on nestemäistä metaania ja etaania. Titanissa virtaa myös jokia, joissa on samoja aineita eli nestemäisiä hiilivetyjä. Järvien ja jokien lämpötila on hyytävä eli noin –179 astetta pakkasta.

Dragonflyn tärkein tehtävä on tutkia Titanin pinnan ja kaasukehän kemiaa perusteellisesti. Titanin kaasukehästä tiedetään, että siinä on mutkikkaita orgaanisia molekyylejä, myös hiiltä.

Jotkut astrobiologit eli avaruuden elämän tutkijat uskovat, että hurjasta pakkasesta huolimatta hiilivedyissä voisi piillä eksoottista ja alkeellista elämää.

Dragonfly voisi ehkä löytää todisteita alkeellisesta elämästä. Titanissa on sen kuoren alla myös nestemäistä vettä.

”Dragonfly lentää kilometrejä kerrallaan Titanin kylmien hiekkadyynien yli. Se vierailee maailmassa, jossa on paljon erilaisia orgaanisia yhdisteitä, siis elämän rakennuspalikoita. Löydöt voivat kertoa meille elämän alkuperästä”, sanoi Nasan tutkija Thomas Zurbuchen torstaina pääkaupunki Washington D.C:ssä.

Dragonfly lentää ja laskeutuu Titanin dyyneille. Sen lopullinen määränpää on noin 80 kilometriä leveä kraatteri Selk, joka sijaitsee Titanin päiväntasaajasta pohjoiseen.

Selk on otollinen paikka etsiä elämän merkkejä. Kraatterissa on sekoittunut elämälle välttämättömiä ainesosia, kuten nestemäistä vettä ja orgaanisia molekyylejä silloin, kun kraatteri syntyi ison taivaankappaleen iskusta. Vesijäätä on Titanin kallioperän syvyyksissä.

Dragonfly saa energiansa ydinvoimasta, kuten monet muut luotaimet, jotka ovat lentäneet kauas avaruuteen. Aurinkokunnan laitamille Aurinko ei enää tarjoa luotaimille energiaa.

Dragonfly ei ole ensimmäinen laite, joka laskeutuu Titanin pinnalle. Ensiksi ehti Euroopan avaruusjärjestön Esan laskeutuja Huygens. Se kosketti Titanin pintaa tammikuussa 2005. Huygens mittasi laskeutumisen aikana Titanin kaasukehää – myös suomalaisin laittein – ja otti pinnalta utuisia kuviakin ennen kuin sammahti.

Huygens oli osa Nasan luotainta Cassinia, joka kiersi rengasplaneettaa vuoden 2004 puolivälistä aina syyskuuhun 2017. Cassini nappasi satoja kuvia myös Titanista, mutta aika kaukaa.

Dragonflyn lento on osa Nasan New Frontiers -ohjelmaa. Lento maksaa arviolta yli miljardi dollaria eli lähes 900 000 euroa.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä86

Artikkelissa on virhe,  onhan Maan ja Titanin lisäksi aurinkokunnassa  monta taivaankappaletta joilla on kunnon kaasukehä, eli Venuksella, Jupiterilla, Saturnuksella, Uranuksella ja Neptunuksella. Titan taitaa olla kylläkin ainoa kuu jolla on kunnon kaasukehä.

  • ylös 19
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla