Seuraavan sukupolven avaruuskaukoputki on saanut uuden nimen ja rakentajan. Sen nimi on nyt James Webb -kaukoputki (James Webb Space Telescope, JWST). Putki ristittiin Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon Nasan johtajan mukaan, jonka aikana tehtii...

Seuraavan sukupolven avaruuskaukoputki on saanut uuden nimen ja rakentajan. Sen nimi on nyt James Webb -kaukoputki (James Webb Space Telescope, JWST). Putki ristittiin Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon Nasan johtajan mukaan, jonka aikana tehtiin Apollo-lennot. Webb aloitti toki monia muitakin avaruustutkimushankkeita.

Urakoitsijaksi Nasa valitsi yhdysvaltalaisen TRW-yhtiön. Vaativin kohta 825 miljoonan euron urakassa on kaukoputken 6,5-metrisen peilin valmistaminen, sillä se on taitettava kokoon kuljetuksen ajaksi. Nasan tiedote kertoo, että juuri peilin näppärä taittelu toi työn TRW:lle.

Kaukoputken rakentaminen vaatii paljon, sillä sukkulamiehistö ei ylety itse huoltamaan sitä. JWST näet lentää 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta. Hubble-avaruuskaukoputki, joka on huoltojen ansiosta pysynyt loistokunnossa, sen sijaan kiertää planeettamme vain noin 500 kilometrin korkeudessa.

Ennätyksellisen kauas näkevä JWST:n ottanee ensimmäiset kuvat vuonna 2010.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla