Perseverance-mönkijän lähettämä kuva Marsista. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Perseverance-mönkijän lähettämä kuva Marsista. Kuva: Nasa
Perseverancen on tarkoitus etsiä seutuja, joissa aikoinaan ehkä oli alkeellista elämää. Kuva: Nasa
Perseverancen on tarkoitus etsiä seutuja, joissa aikoinaan ehkä oli alkeellista elämää. Kuva: Nasa

Mars-luotain Perseverance laskeutui onnistuneesti torstaina illalla Jezeron kraatteriin ja lähetti sieltä jo ensimmäiset kuvansa.

Yhdysvaltalainen Mars-mönkijä Perseverance on laskeutunut onnistuneesti Marsin pinnalle. Laskeutuminen Jezeron kraatteriin tapahtui noin kello 22.55 Suomen aikaa torstaina.

Laskeutumista edelsivät 400 piinaavaa sekuntia Marsin ohuessa kaasukehässä, minkä aikana Perseverancen kohtalon hetket ratkesivat.

Tälle 400 sekunnin piinalle on olemassa oma sanontansa ”seitsemän kauhun minuuttia”. Niiden aikana selviää, onnistuuko kulkija laskeutumaan suunnitellusti vai tuhoutuuko se jo yrittäessään sitä. Perseverance, suomeksi Sisu, onnistui.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Laskeutuminen varmistettu”, sanoi operaation johtaja Swati Mohan. ”Perseverance on turvallisesti Marsin pinnalla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kulkija onnistui jo lähettämään ensimmäiset kuvansa Marsista. Ensimmäinen mönkijän ottama mustavalkokuva on jaettu Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ylläpitämällä Twitter-tilillä.

Nasan johtaja Steve Jurczyk kutsui laskeutumista ”uskomattomaksi saavutukseksi”.

”Ette tiedä, kuinka tunteikas hetki tämä minulle on”, Jurczyk sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Perseverance on jo viides Marsiin lähetetty kulkija. Niistä ensimmäinen, Mars Pathfinder, laskeutui punaiselle planeetalle vuonna 1997. Tähän mennessä kaikki Marsissa käyneet mönkijät ovat olleet yhdysvaltalaisia.

Kuvasarja näyttää, miten laskeutuminen kävi: 

Perseverancen koko on pienen katumaasturin luokkaa eli 3 x 2,7 x 2,2 metriä.

Sen pohjassa on varmaankin maailman kallein pienkopteri. Sen kehittely ja rakentaminen maksoi euroina noin 65 miljoonaa.

Robottikäsi irrottaa robotin jaloilleen ehkä jo maaliskuussa. Sitten se nousee siivilleen. Se olisi ensi kerta, kun siivekäs laite kohoaa vieraan taivaankappaleen pinnalta.

Kopteri Ingenuity, suomeksi Nokkeluus, pysyttelee kiltisti mönkijän tuntumassa. Se lentää enintään vain 90 sekuntia kerrallaan ja kohoaa vain metrien korkeuteen.

Viidellä testilennolla on tarkoitus lähinnä kokeilla, pystyykö Marsin ohuessa kaasukehässä lentämään kunnolla.

Nasa määritteli Perseverancen tehtävien kestoksi kaksi Maan vuotta. Siinä ajassa planeetta Mars kiertää suunnilleen yhden kierroksen Auringon ympäri, siis oman vuotensa.

Mönkijä etsii ensinnäkin seutuja, joissa aikoinaan ehkä oli alkeellista elämää. Toiveissa on löytää merkkejä mikrobeista, joko menneistä tai nykyisistä.

Elämän merkkejä voi löytyä tietyistä kivilajeista. Mönkijässä on laser ja spektrometri, jotka skannaavat lupaavia kiviä. Tutka puolestaan poimii kaikuja Marsin maaperän geologiasta.

Perseverance myös kokoaa 43 kiinnostavaa pora- ja kivinäytettä suojaputkiloihin. Sitten se jättää kivet merkattuun paikkaan Jezeron kraatterissa.

Perseverancen yksi päämäärä on myös kokeilla, voiko Marsin kaasukehään tuottaa happea sen hiilidioksidista. Siksi mönkijässä on pieni tutkimuskammio.

JPI
Seuraa 
Viestejä33976

Siinä se roveri niiden kaapeleiden varassa vähän ennen touch downia.

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

asdf
Seuraa 
Viestejä2535

Homer_Backland kirjoitti:
Neutroni kirjoitti:
Homer_Backland kirjoitti:
Onnistuisiko suomalaisilta Marsin valloitus ?

Jos siihen olisi kansallinen tahtotila, niin varmasti. Samoja luonnonlakeja suomalaiset noudattavat kuin jenkit ja kaikki muut. Laukausalusta pitäisi vuokrata jostain valtameren rannalta, mutta ESAn tukikohdasta Ranskan Guyanasta (tai miten se kirjoitetaankaan) varmaan löytyisi tilaa.

Mutta niin kuin kaikkialla, vain marginaalinen osa ihmisistä haluaa panostaa avaruuden "valloitukseen" maksamalla merkittäviä veroja, joten ei se voi käytännössä toteutua.

Auttaisiko edes 3 triljoonan tuulivoimabusiness ?

Tarkoitat oletettavasti mielikuvitustuulivoimabisnestä. Se ei auta, koska tuottaa vain mielikuvitusrahaa.

Tästä valtamedia vaikenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla