Sormenjäljen mahdollisuuksista rikostutkinnassa kertoi ensimmäisenä Nature. Kuva: NIST.
Sormenjäljen mahdollisuuksista rikostutkinnassa kertoi ensimmäisenä Nature. Kuva: NIST.

Tiedelehti Naturen verkkoarkistosta löytyvät nyt kaikki lehdessä koskaan julkaistut artikkelit.

Mikä yhdistää muun muassa sormenjälkien käyttöä rikostutkinnassa (1880), röntgensäteiden löytämistä (1896) ja Lascauxin luolamaalauksia (1941)? Ainakin se, että tutkijat raportoivat niistä (suluissa mainittuina vuosina) maailman johtaviin tiedelehtiin lukeutuvassa Naturessa.

Naturen kaikki artikkelit lehden perustamisvuodesta 1869 alkaen löytyvät nyt internetistä. Tätä ennen artikkeleita oli digitoitu vain nykyhetkestä vuoteen 1950 asti. Näin Nature sai päätökseen yli viisi vuotta kestäneen digitointihankkeen.

Naturen arkisto abstrakteineen on osoitteessa www.nature.com/nature/archive jokaisen selailtavissa. Itse pdf-muotoiset artikkelit ovat kuitenkin maksullisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naturen historia juhlistaa vuosien 1869-1949 arkiston avautumista aikajanoin, videohaastatteluin ja toimittajien henkilökuvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valikoima Naturen vuosisadan isoimpia hittejä on koottu ilmaisin kommentaarein varustettuna osoitteeseen www.nature.com/nature/history/century.html. Klassikkoartikkeleihin kuuluu muun muassa James Watsonin ja Francis Crickin paperi dna:n kaksoiskierteisestä rakenteesta keväältä 1953: A structure for deoxyribose nucleic acid.

Tätä tieteenhistorian ehkä kaikkien aikojen artikkelia kommentoi molekyylibiologi, vuoden 2002 lääketieteen ja fysiologian nobelisti Sydney Brenner.

Sisältö jatkuu mainoksen alla