Nauru vapauttaa hyvän olon hormoneja. Niitä on nyt kuvannettu. Kuva: Kimmo Taskinen
Nauru vapauttaa hyvän olon hormoneja. Niitä on nyt kuvannettu. Kuva: Kimmo Taskinen

Mielihyvähormoni endorfiini sitoutuu elimistössä opioidireseptoreihin.

Ihminen on sosiaalinen eläin. Meidän sosiaaliset verkostomme ovat huomattavasti suuremmat kuin muilla kädellisillä.

Mutta mikä sitoo ihmiset yhteen? Yhtä selitystä on etsitty aivokemiasta.

Nauru vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka edistävät sosiaalisten suhteiden muodostumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Turun PET-keskuksen, Aalto-yliopiston ja Oxfordin yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet kuvantamalla, kuinka nauru ryöpsäyttää endorfiineja aivoihin. Koehenkilöt myös nauroivat sitä herkemmin, mitä enemmän heidän aivoissaan oli opioidireseptoreja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielihyvähormoni endorfiini sitoutuu elimistössä opioidireseptoreihin. Sen vapautuminen vähentää myös kipua.

”Endorfiinien vapautumisen aiheuttama mielihyvä ja rentoutuminen korostavat turvallisuuden tunnetta. Opioidireseptorien määrän ja nauruherkkyyden välinen yhteys osoittaa, että yksilölliset erot ihmisten sosiaalisuudessa voivat johtua opioidijärjestelmän eroista”, kertoo professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta.

Yhdessä nauraminen voi siis olla tärkeä tekijä, kun muodostamme sosiaalisia suhteita ja pidämme yllä niitä.

Kokeen henkilöt laitettiin katsomaan hupivideoita ystäviensä kanssa. Sen jälkeen heidän aivonsa kuvattiin pet-laitteella. Toinen kuvaus tehtiin, kun he olivat istuneet yksin laboratoriossa puoli tuntia.

Tutkijat seurasivat naurun vaikutusta aivoissa ruiskuttamalla koehenkilöiden verenkiertoon pienen määrän radioaktiivista ainetta. Se sitoutuu opioidireseptoreihin.

Nauraminen vapautti endorfiinia niillä aivojen alueilla, jotka osallistuvat vireystilan ja tunteiden säätelyyn. Yhdessä nauraminen nosti koehenkilöiden kipukynnystä huomattavasti.

”Monet apinalajit pitävät yllä sosiaalisia suhteita sukimalla toistensa turkkeja. Sen tiedetään vapauttavan endorfiineja. Tällainen kahdenvälinen sukiminen on kuitenkin hidasta”, sanoo professori Robin Dunbar Oxfordin yliopistosta.

”Koska nauraminen vapauttaa endorfiineja samaan tapaan, mahdollistaa se huomattavasti laajempien sosiaalisten verkostojen muodostuksen. Nauru tarttuu helposti. Endorfiineja vapautuu ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus lisääntyy yhdessä nauravilla ihmisillä.”

Antropologi Dunbar tunnetaan parhaiten hänen 1990-luvulla esittämästään ”Dunbarin luvusta”. Sen mukaan ihminen pystyy hallitsemaan kerrallaan noin 150 merkityksellistä ihmissuhdetta.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla