Tavallisesti toisen nauru tarttuu. Myötäelämisen vaikeus voi sammuttaa tämän jaetun ilon ja sen mahdollistamat suhteet toisiin ihmisiin. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Tavallisesti toisen nauru tarttuu. Myötäelämisen vaikeus voi sammuttaa tämän jaetun ilon ja sen mahdollistamat suhteet toisiin ihmisiin. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Muiden mukana nauraminen kertoo kyvystä jakaa tunteita muiden ihmisten kanssa.

Nauru tarttuu herkästi ihmiseltä toiselle. Yhden poikkeuksen muodostavat lapset, jotka ovat alttiitta psykopatialle aikuisina. He eivät tunne samanlaista yllykettä nauraa muiden mukana, osoittaa aiheesta tehty tutkimus.

Psykopatia on myötätunnon puutteeseen liittyvä luonnehäiriö, joka saa pitämään muita ihmisiä lähinnä omien etujen ajamisen välineinä.

Sanaa ei käytetä lapsista tai nuorista. Tiedetään kuitenkin, että tietynlaiset lapset näyttävät olevan muista suuremmassa vaarassa, eli on keskimääräistä todennäköisempää että heille kehittyy myöhemmällä iällä psykopaattisia piirteitä.

Riskistä kertoo osaltaan vaikeus yhtyä nauruun, osoittaa Lontoon University Collegen professorin Essi Vidingin ja hänen työtovereidensa tekemä tutkimus.

Ryhmä tutki 11–16-vuotiaita poikia, joilla oli ollut häiriökäyttäytymistä.

Lisäksi osalla heistä on todettu myös empatian puutetta ja tunteettomuutta. Vertailuryhmässä oli tavanomaisesti kehittyneitä poikia.

Pojat istutettiin magneettikuvauslaitteisiin, ja he kuuntelivat tallenteelta aitoa tai teeskenneltyä naurua.

Heiltä kysyttiin, kuinka paljon nauru herätti heissä halua osallistua itse sen ilmaisemaan tunteeseen.

Kävi ilmi, että häiriökäyttäytymistä ja tunteettomuutta osoittaneet pojat olivat kaikkein vähinten halukkaita yhtymään nauruun.

Myös heidän aivokuvansa näyttivät erilaisilta. Tunteiden jakamiseen ja naurun tarttumiseen liittyvillä aivoalueilla oli vähemmän toimintaa kuin muilla pojilla. Ilo ei siirtynyt heihin niin kuin muihin.

”Sosiaaliset vihjeet, jotka antavat automaattisesti nautintoa meille tai herättävät meidät toisten kärsimykselle, eivät saa aikaan näissä lapsissa samanlaisia reaktioita”, Essi Viding toteaa tutkimustiedotteessa.

Nauru on omiaan edistämään ihmisten välisiä suhteita ja kiintymystä. Lapsen tai nuoren tunnottomuus ja siihen liittyvä kyvyttömyys yhtyä nauruun voi tutkijoiden mukaan olla yksi tekijä, joka köyhdyttää ihmissuhteita ja altistaa heitä psykopatialle ja epäsosiaaliselle käytökselle.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä3554
Liittynyt21.7.2017

Nauruhalujen puute ennakoi psykopatian riskiä

Keijona kirjoitti: Enempi jonkinlaisista psyykkisistä ongelmista tai todellisuustajun hämärtymisestä todistaa sellainen, kun lokakuisessa, pimeässä ja märässä räntäsateissa suomessa oleva ihminen hymyilee tai nauraa. Mistä sen tietää? Jos hän on rakastunut, muistelee stand-up -esitystä, tai kuuntele jotain hauskaa kuulokkeista. Muistan kun kuulokkeet tulivat käyttöön kännyköissä. Pari kertaa kun koiranulkoiluttaja käveli vastaan, luulin puhuvan itsekseen... Ajattelin, että eipä olisi ulkonäöstä...
Lue kommentti
Keijona
Seuraa 
Viestejä8909
Liittynyt13.3.2015

Nauruhalujen puute ennakoi psykopatian riskiä

Lainaus: Keijona kirjoitti: Lainaus: Keijona kirjoitti: Enempi jonkinlaisista psyykkisistä ongelmista tai todellisuustajun hämärtymisestä todistaa sellainen, kun lokakuisessa, pimeässä ja märässä räntäsateissa suomessa oleva ihminen hymyilee tai nauraa. Mistä sen tietää? Jos hän on rakastunut, muistelee stand-up -esitystä, tai kuuntele jotain hauskaa kuulokkeista. Muistan kun kuulokkeet tulivat käyttöön kännyköissä. Pari kertaa kun koiranulkoiluttaja käveli vastaan, luulin puhuvan itsekseen.....
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.