Neandertalilaisten on arveltu hävinneen kilpailun nykyihmisen kanssa alkeellisempien työkalujen ja heikomman ravinnon takia. Voi olla, mutta Homo sapiens neanderthalensis ei ollut ainakaan rähmäkäpälä. Tietokonemalli osoittaa, että se osasi taiv...

Neandertalilaisten on arveltu hävinneen kilpailun nykyihmisen kanssa alkeellisempien työkalujen ja heikomman ravinnon takia. Voi olla, mutta Homo sapiens neanderthalensis ei ollut ainakaan rähmäkäpälä. Tietokonemalli osoittaa, että se osasi taivuttaa etusormensa ja peukalonsa “pinsettiotteeseen”, joka on edellytys monimutkaisten työkalujen työstämiselle.

Neandertalinihmisellä oli kyky muodostaa samanlaisia otteita, joihin me nykyihmiset pystymme”, sanoo Kalifornian yliopistossa San Bernardinossa työskentelevä Wes Niewoehner Naturen verkkouutisessa. Niewoehnerin ja kumppaneiden kehittämä tietokonesimulaatio syntyi Ranskan Le Ferrasien luulöytöjen pohjalta.

Niewoehner kuitenkin myöntää, että ihmisen serkku hyödynsi taitoaan harvoin. Heidän työkalunsa olivat aika karkeita. “Neandertalilaiset suosivat liikkeissään mieluummin voimaa kuin kätevyyttä”, hän pohtii New Scientistin verkkouutisessa.

Nykyihminen saapui Eurooppaan noin 40 000 vuotta sitten ja pian sen jälkeen Neandertalin ihminen hävisi. Alun perin luultiin, että nykyihminen on neandertalin ihmisen jälkeläinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla