Parikymmentä senttiä leveä kaiverrusalue on Gibraltarin Gorhamin luolan lattiassa luonnon muovaamalla tasapintaisella kivikorokkeella. Leveimmät uurteet ovat vajaan sentin levyisiä. Kuva: Stuart Finlayson
Parikymmentä senttiä leveä kaiverrusalue on Gibraltarin Gorhamin luolan lattiassa luonnon muovaamalla tasapintaisella kivikorokkeella. Leveimmät uurteet ovat vajaan sentin levyisiä. Kuva: Stuart Finlayson

Kaiverrus on ensimmäinen aika varma osoitus muun kuin nykyihmisen tekemästä luolataiteesta.

Gibraltarilaisen Gorhamin luolan kalliopohjasta löytyi huolellisesti kaiverrettu ristikkokuvio, joka on vähintään 39 000 vuotta vanha. Noin vanhalta ajalta Espanjan eteläosista ei ole viitteitä nykyihmisen läsnäolosta. Lisäksi kalliopohjaa peitti maakerros, jossa on pelkästään neandertalilaisten kulttuurin esineistöä. Siksi kaiverrus melko varmasti on neandertalilaisten tekemä, päättelee kansainvälinen tutkijaryhmä artikkelissaan Pnas-lehdessä.

Joaquín Rodríguez-Vidal Huelvan yliopistosta Espanjasta kollegoineen tutki kaiverruksen tekotapaa ja kivenpinnan ominaisuuksia.

Kaiverrus on tehty kovaan dolomiittiseen kalkkikiveen aikana, jolloin sen pinnan rapautuminen on tehnyt kiven hieman helpommin uurrettavaksi. Kaivertamisen jälkeen pintaan on kertynyt mineraalipinnoitetta, joka osoittaa kaiverruksen tehdyksi aiemmin kuin sen päälle on kasautunut nykyinen maakerros. Siksi kaiverruksen on oltava vanhempi kuin maakerros esineineen.

Tekotapaa tutkijat selvittivät tarkastelemalla kutakin uurtoviivaa ja tekemällä kivivälinein uurtokokeita vastaavaan kivipintaan.

Viivat on kaiverrettu kivellä lyömällä. Kallion pinta on jonkin verran kulunut kaivertamisen jälkeen, mikä vaikeuttaa tarkan työmäärän arvioimista. Tutkijat kuitenkin laskivat, että kuvioiden iskemiseen on tarvitty vähintään 188 ja ehkä jopa 317 lyöntiä.

Työ on tehty hyvin suunnitelmallisesti ja tarkasti, ja se on vaatinyt hyvää kädenhallintaa. Viivoja on syvennetty lyömällä kerta toisensa jälkeen samaan kohtaan, mutta tekijä on saanut viivat säilymään hyvin siisteinä. Missään kohden viivan reunaa ei ole vahingossa rikottu, ja viivojen päistä vain yksi on resuisen näköinen.

Tuollainen viivakuvio ei voi syntyä esimerkiksi ruoankäsittelyn tai nahan muokkauksen sivutuotteena, vaan viivoitus on vartavasten laadittu, tutkijat korostavat. Se osoittaa, ettei abstrakti ajattelu ole ollut yksin nykyihmisen ominaisuus.

Nykyihmiset saapuivat muualle Länsi-Eurooppaan jo noin 40 000 vuotta sitten, mutta tuon ajan tietämiltä Euroopasta ei ole aiemmin löydetty muuta luolataidetta kuin Espanjan El Castillon luolan vähintään 41 000 vuotta vanhat maalatut pisteet. Ajankohdan perusteella ne saattoivat olla neandertalilaisten tekemiä, mutta niiden yhteydessä ei ole mitään esineistöä, joka viittaisi tekijöiden identiteettiin. Siksi Gorhamin luolan kaiverrus on ensimmäinen suora viite muiden kuin nykyihmisen taiteellisista toimista.

Gorhamin luola sijaitsee Gibraltarin eteläkärjen itärannikolla. Luolan suu on noin 40 metriä korkea. Tutkittu kaiverrus sijaitsee luolan perällä noin sadan metrin päässä suuaukolta. Kuva: Clive Finlayson

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä