Neandertalien vappupiknik. Kuva: Nasa / Wikimedia Commons
Neandertalien vappupiknik. Kuva: Nasa / Wikimedia Commons

Todisteet eivät kerro erosta kyvykkyydessä ja älynlahjoissa.

Neandertalin ihmiset olivat yhtä kyvykkäitä kuin nykyihmisetkin, eivät sen typerämpiä tai alkukantaisempia, arvelevat Coloradon Boulderin yliopiston ja hollantilaisen Leidenin yliopiston tutkijat.

Neandertalit asuttivat suurta osaa Euroopasta ja Aasiasta, kunnes katosivat noin 40 000 vuotta sitten - jonkin aikaa sen jälkeen kun nykyihmisen esi-isät saapuivat alueelle Afrikassa. Neandertalien häviötä on yritetty selittää sillä, että heillä oli huonommat metsästysaseet, kapeampi ruokavalio, vähemmän innovointikykyä ja köyhempi kieli.

Boulderin ja Leidenin tutkijat kävivät yhdessä läpi olemassa olevan todistusaineiston, eivätkä löytäneet todisteita älyllisestä alivoimasta. Tutkimuksissa on selvinnyt, että Neandertalin ihmiset ovat ajaneet ansaan biisoneita, mammutteja ja villasarvikuonoja. Se tarkoittaa, että he kykenivät ennakkosuunnitteluun, keskusteluun ja ryhmätyöhön.

Arkeologiset löydöt viittaavat myös siihen, että neandertaleilla oli monipuolinen ruokavalio. Hampaista löytyneet mikrofossiilit ja keittopaikkojen ruuantähteet kertovat, että he söivät lihan lisäksi ainakin herneitä, pistaasipähkinöitä, tammenterhoja, siemeniä, oliiveja, pinjansiemeniä ja taateleita riippuen siitä, mitä milloinkin oli saatavilla.

Neandertalien asuinpaikoilta löytynyt myös okraa, väriä jota on kenties käytetty vartalonmaalauksiin, sekä erilaisia koristekuvioita. Asukkailla oli siis kulttuuria ja symbolista kommunikaatiota.

Tutkijat arvelevat väheksynnän juontaneen siitä, että Neandertalin ihmisiä ei ole verrattu aikalaisiinsa vaan myöhemmin eläineisiin nykyihmisiin, joilla teknologia on jo kehittynyt pidemmälle.

- Se on kuin vertaisi viime vuosisadan alun T-Fordia nykyiseen Ferrariin ja päättelisi siitä, että Henry Ford oli älyllisesti alemmalla tasolla kuin Enzo Ferrari, vertaa Paola Villa Boulderin yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Neandertalit olivat ihmisen veroisia

Onko neandertal tollo vuorenpeikko vai hässikö tuo pässien lisäksi meitinkin esi-äitejä. Tuo väittely jatkuu ja jatkuu. Sillä nyt ei ole paskan merkitystä, mitä mieltä aiheesta olen, mutta sanonpahan kuitenkin. Olen ainaollut sitä mieltä, että neandertalit olivat esi-isiämme ja äitejä kanssa. Epäilen myös, että mitään sukupuuttoa ei edes tapahtunut. Silloiset liikkeellä olleet ihmisheimot vain kehittyivät nykyihmisiksi. Sopii vilkuilla kuinka erinäköistä sakkia nykyihmiset ovat. Vaihtelussa...
Lue kommentti
molineux
Seuraa 
Viestejä460
Liittynyt4.3.2012

Neandertalit olivat ihmisen veroisia

Olisi syytä tuoda myös esille ne tuoreet brittiläis-eestiläiset tutkimukset jotka ovat kyseenalaistaneet kohuväitteet neandertaliliaisten ja nykyihmisten sekoittumisesta. Näiden uusimpien tutkimusten mukaan näet neandertaliliaiset olivat joko jo sukupuuttoon kuolleet tai kuolemassa kun ensimmäiset nykyihmiset saapuivat Eurooppaan (Balkanille) n. 48 000 vuotta sitten. Uusi tulkinta pohjaa siihen uuteen tutkimusmateriaaliin joka on tarkistanut neandertalfossiilien iän. Ne on nyt todettu 10 000 -...
Lue kommentti

“Science is the belief in the ignorance of the experts” – Richard Feynman