Ihmisen kulttuuri tarttui neandertalinihmiseen.
Ihmisen kulttuuri tarttui neandertalinihmiseen.

Taito opittiin ilmeisesti ihmisiltä. 

Neandertalinihmisten yhteisö nykyisen Ranskan alueilla valmisti edistyneitä luutyökaluja ja vartaloa koristavia esineitä yli 40 000 vuotta sitten. Esineistöä on arveltu ihmistekoisiksi mutta uudet ajoitukset viittaavat siihen, että asialla todella olivat neandertalit.

Jean-Jacques Hublin työtovereineen analysoi luunäytteitä kahdesta eri kaivauspaikasta Grotte du Rennestä ja Saint Césairesta. Molemmista on löytynyt niin sanotun Châtelperronin kulttuurin esineistöä sekä neandertalilaisten jäänteitä. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että neandertalit eivät olisi valmistaneet näitä esineitä ja yhteys heidän ja esineiden välillä on syntynyt kerrostumien sekoittumisen vuoksi.

Uudet analyysit osoittivat, että kerrostumat eivät ole sekoittuneet. Ajoitusten mukaan Châtelperronin kulttuurin esineet Grotte du Rennen kaivauksella ovat 44 500–41 000 vuoden takaa. Saint Césairesta löydetty neandertalinihmisen sääriluu puolestaan juontaa 41 950 vuoden takaa. Ajoitukset sopivat yhteen sen kanssa, että neandertalilaiset tekivät esineet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neandertalilaiset alkoivat kuitenkin valmistaa vartalon koristuksia vasta, kun nykyihminen saapui lähiseuduille. Korut ovat ilmeisesti kulttuurista lainaa ihmisiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla