Berliinin egyptiläisen taiteen museon kuuluisan Neferetitin veisti luultavasti kuvanveistäjä Thutmosis, sillä se löytyi tämän työpajan kaivauksista 1912. Kuva: <span class="photographer">Radiological Society of North America</span>
Berliinin egyptiläisen taiteen museon kuuluisan Neferetitin veisti luultavasti kuvanveistäjä Thutmosis, sillä se löytyi tämän työpajan kaivauksista 1912. Kuva: Radiological Society of North America

Kerroskuvaus paljasti, että kuningatar Neferetitillä on kuuluisassa rintakuvassaan kahdet kasvot.

Berliiniläistutkijat kuvansivat mittaamattoman arvokkaan egyptiläiskuningatar Neferetitin rintakuvan tietokonetomografian avulla ja yllättyivät: stukkokerrosten uumenista löytyivät toisetkin kasvot.

"Saimme myös paljon tietoa siitä, miten rintakuva valmistettiin yli 3300 vuotta sitten sekä siitä, miten voimme suojata veistosta vaurioilta", sanoo tutkimusta johtanut Alexander Huppertz Berliinin kuvantamisinstituutista.

Rintakuvan ydin on kalkkikiveä, joka on päällystetty useilla eripaksuisilla stukkokerroksilla. Huppertzin mukaan piilokasvot on kaiverrettu kalkkikiven pintaan, ja työ on hyvin taidokasta ja yksityiskohtaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tietokonetomografia osoitti, että stukkonaamaan verrattuna kalkkikivikasvojen silmäluomien nurkat sekä suun ja poskien juonteet eroavat hieman toisistaan. Sisemmällä versiolla on myös matalammat poskipäät sekä hienoinen nyppylä nenänvarressa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat arvelevat, että ulompien kasvojen muotoilu heijastaa aikansa esteettisiä ihanteita.

Tutkimuksen julkaisee Radiology-lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla