Pieni puutiaslaji on keksinyt hoikkuuden salaisuuden: kun säilytät neitsyytesi, pysyt myös hoikkana. Paritelleet punkkinaaraat nimittäin iskevät siekailematta kiinni nisäkkääseen ja imevät 100 kertaa painoonsa nähden verta paisuen pallomaisiksi, jonka ...

Pieni puutiaslaji on keksinyt hoikkuuden salaisuuden: kun säilytät neitsyytesi, pysyt myös hoikkana. Paritelleet punkkinaaraat nimittäin iskevät siekailematta kiinni nisäkkääseen ja imevät 100 kertaa painoonsa nähden verta paisuen pallomaisiksi, jonka jälkeen ovat valmiita munimaan. Neitsyet jäävät puolestaan odottamaan parittelukumppania.

Selitys ahmimiselle ja paisumiselle löytyy koiraiden siemennesteestä, jonka sisältämä valkuiaisaine, voraksiini, laukaisee neitsyissä ahmimisreaktion ja tekee niistä yhtä pulskia kuin paritelleista sisaristaan. Asia varmistettiin rokottamalla joukko kaneja voraksiinia vastaan: iso osa kanien iholle kiinnittyneistä pariteilleista naaraista ei enää kyennyt massiiviseen ahmimiseen eikä munimiseen.

Voraksiinin vasta-aineesta on tarkoitus kehittää rokote karjan suojaksi. Tutkitut Amblyomma hebraeum -puutiaiset levittävät Afrikassa eläintauteja, jotka vaivaavat varsinkin nautoja, lampaita ja vuohia. Tauti siirtyy eläimeen sitä todennäköisemmin mitä kauemmin naaras jatkaa ahmimistaan. Asiasta kertoi Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla