Vauvat oppivat oudon kielen lauserakenteita alle viidessätoista minuutissa.

Vauvat oppivat uuden kielen kieliopillisia säännönmukaisuuksia hämmästyttävän varhain ja nopeasti, havaitsivat Leipzigin Max Planck Instituutin aivotutkijat.

Tähän asti on uskottu, että kielioppitaju herää vasta noin puolitoistavuotiaana, mutta Angela Friederici ryhmineen osoitti, että jo nelikuisten aivot reagoivat vieraan kielen säännönmukaisuuksiin.

Oppimisen vauhti ällistytti tutkijat: uppo-oudon kielen lauserakenteiden tunnistaminen onnistui alle vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyky paljastui, kun Friederici kollegoineen pisti saksalaisvauvoja kuuntelemaan kolmen minuutin ajan italiankielisiä lauseita, joissa korostettiin kahta tiettyä lauserakennetta. Seuraava kuuntelujakso sisälsi lauseita, joissa nämä rakenteet lausuttiin joko oikein tai väärin. Sitten aloitettiin alusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

EEG-mittaus osoitti, että neljän toiston jälkeen piltit olivat oppineet kyseisten lauserakenteiden yhteyden – ja reagoivat neljännellä testiosuudella, yhteensä vain 12 minuutin "oppitunnin" jälkeen, kieliopillisesti oikeisiin ja virheellisiin lauseisiin eri tavoin.

"Tietenkään tämänikäiset eivät tajua sisällöllisiä virheitä", Friederici sanoo Max-Planck-instituutin tiedotteessa. "Mutta jo kauan ennen kuin lapset ymmärtävät merkityksiä, he tunnistavat ja yleistävät säännönmukaisuuksia äänen perusteella."

Vauvan aivot siis ilmeisesti suodattavat kieliopillisia suhteita kuulemistaan lauseista ja oppivat tunnistamaan niiden epäsäännöllisyyksiä hyvin lyhyessä ajassa.

Tämä varhainen kielenoppiminen eroaa aikuisen tavasta oppia kieltä, tutkijat huomauttavat. Aikuisoppija kun keskittyy enemmän lauseiden merkityksiin.

Tutkimuksen julkaisi PLoSOne. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla