Iäkäs äiti on kehittävä.
Iäkäs äiti on kehittävä.

Kielikin kehittyy nopeammin kuin nuorten äitien lapsilla. 

Yli nelikymppisinä äidiksi tulevien lapset ovat keskimääräistä terveempiä ainakin viisivuotiaaksi saakka, tuore brittitutkimus osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen sitä taustaa vasten, että yli 40-vuotiaana synnyttävien lapsilla on tavallista suuremmat riskit raskauden aikana.

Äidin korkeampi ikä tuo monia terveyshyötyjä lapselle. Kun kaksikymppisten äitien lapsista 37 prosenttia oli joutunut hoitoa vaativaan tapaturmaan, nelikymppisten lapsista niin oli käynyt vain 29 prosentille. Ero oli samaa luokkaa, kun tutkijat selvittivät lasten sairaalahoitoja.

Iäkkäämpien äitien lapset saivat myös rokotukset ajallaan ja kehittyivät kielellisesti, sosiaalisesti ja tunne-elämältään keskimäärin paremmin kuin nuorten äitien lapset. Näillä on aiempien tutkimusten perusteella tavallista enemmän terveys- ja muita ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erot eivät johtuneet vanhempien tulotasosta, sosiaalisesta asemasta, perheen koosta, lapsiluvusta eivätkä monista muista taustamuuttujista, jotka tutkijat huomioivat. Todennäköisesti selitys löytyy silti lapsen kasvuympäristöön tai kasvatukseen liittyvistä seikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset perustuvat suureen terveystutkimukseen, josta poimittiin 31 000 yhdeksän kuukauden ikäistä, 25 000 kolmevuotiasta ja 23 000 viisivuotiasta lasta äiteineen.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla