Nenän reseptorit aistivat hajujen lisäksi ilmanvirtaa. Kuva: Esa Syväkuru
Nenän reseptorit aistivat hajujen lisäksi ilmanvirtaa. Kuva: Esa Syväkuru

Idea hengityksen vaikutuksesta aivojen toimintaan on vanha.

Se, miten hengitämme, voi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin muistamme. Asiat painuvat paremmin mieleen, jos hengitämme nenän emmekä suun kautta sen jälkeen, kun olemme opetelleet uutta.

Tämä kävi ilmi Tukholman Karoliinisen instituutin tekemässä kokeellisessa tutkimuksessa, jonka julkaisi Journal of Neuroscience.

Hengittäminen vaikuttaa muistojen vakiintumiseen, sanoo Ruotsin Karoliinisen instituutin neurotieteen laitoksen tutkija Artin Arshamian tiedotteessa. Arshamianin mukaan hengitystavan merkitys osoitettiin kokeellisesti ensimmäisen kerran.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Karoliinisen instituutin kokeessa koehenkilöiden piti opetella kaksitoista erilaista hajua. Sitten toisia pyydettiin hengittämään nenän ja toisia suun kautta tunnin ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen jälkeen koehenkilöille tarjoiltiin vanhat hajut sekä kaksitoista uutta hajua. Heiltä kysyttiin, oliko haju tuttu vai uusi. Ne jotka olivat hengittäneet nenän kautta, muistivat hajut paremmin.

”Seuraavaksi aiomme mitata, mitä aivoissa tapahtuu hengityksen aikana ja miten se liittyy muistiin”, sanoo Arshamian.

Tuoksut ja hajut tulevat aivoihin hajukäämin kautta. Miljoonia hajumolekyylien vastaanottimia eli reseptoreja on pakkautunut kahden nenäontelon kattoon muutaman neliösentin alueelle.

Hajureseptorit lähettävät signaaleja hajukäämiin, josta hajusignaalit kulkevat aivojen aistimuksia käsitteleviin keskuksiin.

Ihmisen hajukäämin reseptorit paitsi havaitsevat hajuja myös aistivat nenään tulevien ilmavirtojen vaihtelua. Aivojen eri osat aktivoituvat sisään- ja uloshengityksen eri vaiheissa.

”Ajatus siitä, että hengitys vaikuttaa käyttäytymiseemme, ei todellakaan ole uusi. Se on itse asiassa ymmärretty jo tuhansia vuosia esimerkiksi meditaatiossa”, sanoo Arshamian.

”Kukaan ei kuitenkaan ole pystynyt tieteellisesti osoittamaan, miten hengitys vaikuttaa aivoihin. Nyt meillä on välineitä, jotka voivat paljastaa tämän.”

Kirkonrotta
Seuraa 
Viestejä22

Kyllä minä en ainakaan muista viime perjantaista mittää, vaikka hengittelin niin nenän kuin suunkin kautta.

Ambulanssiporukka oli vielä antanut lisähappeakin.

Tärkeintä on olemassa olo

  • ylös 12
  • alas 5
Kirkonrotta
Seuraa 
Viestejä22

käyttäjä-3779 kirjoitti:
https://www.tiede.fi/keskustelu/67578/aivojen_lymfa_kiertoon_ja_alzheime...

Tässä ketjussa on mm. jussipussin laittamia tärkeitä asioita lymfakierrosta. Sydämen syke ja hengitysrytmi edistävät lymfakiertoa ja siten myös muistia.  Ketjussa esitelty mongolialainen kurkkulaulu saa aikaan paineen vaihtelua aivoissa, mikä taas aktivoi puhdistavaa lymfakiertoa ja edistää muistia.

Oletko lääkäri, vai luuletko että sinusta voisi tulla sellainen.?

Tärkeintä on olemassa olo

Sisältö jatkuu mainoksen alla