Tiede-lehti seuraa Washington DC:ssä maailman suurinta tiedetapahtumaa 17.-20. helmikuuta 2011.
Tiede-lehti seuraa Washington DC:ssä maailman suurinta tiedetapahtumaa 17.-20. helmikuuta 2011.

Uudenlaisella optiikalla iholuomen laatu voidaan tunnistaa kuvasta ilman että sitä täytyy poistaa.

Jos iholla oleva luomi tai muu läikkä vaikuttaa epäilyttävältä, se on tapana poistaa heti kokonaan. Sen jälkeen patologi tutkii, onko ihosssa pahanlaatuisia muutoksia vai oliko luomi aivan harmiton. Uusi tekniikka sen sijaan ei veistä tarvitse. Rochesterin yliopiston optiikan professori Jannick Rolland on kehittänyt menetelmän, joka näkee ihokerrosten alle.

"Toiveenani on, että tulevaisuudessa tämä teknologia säästää sekä epämukavuutta että kustannuksia, kun ihomuutoksia ja -vaurioita tutkitaan. Uusi laite on suhteellisen pieni, ja lääkärit voisivat pitää sitä mukanaan", sanoi Rolland tänään esitellessään keksintöään Yhdysvaltain tiedeviikolla aurinkoisessa Washington DC:ssä.

Uudella teknologialla voi selvittää, ovatko ihomuutokset hyvän- vai pahanlaatuisia ottamatta ihosta koepalaa. Menetelmä perustuu korkean resoluution optiikkaan, jossa on nestemäinen linssi lasisen linssin sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nestemäisessä linssissä vesipisara muuttaa muotoaan sitä ympäröivän sähkökentän mukaan. Kun pisaran muoto muuttuu, muuttuu samalla linssin polttopiste. Infrapunavalon avulla laite pystyy ottamaan tuhansia kuvia sekunnissa ihon eri kerroksissa. Kun kaikki kuvat yhdistetään, lopputuloksena on kolmiulotteinen kuva ihosta aina yhden millimetrin syvyyteen saakka. Tämä ensimmäinen millimetri sisältää ihon oleellisimmat kudosrakenteet ihosyövän etsimisen kannalta. Infrapunan ansiosta kuvien resoluutio on mikrometrien luokkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menetelmää on kokeiltu ihmisiholla useissa tutkimuksissa. Rollandin mukaan seuraava askel on käyttö  kliinisessä työssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla